Дали треба да го измиете оризот пред да готвите? Еве што вели истражувањето


Оризот е една од најпопуларните намирници во светот. Иако потекнува од Азија, тој е дел од многу традиционални кујни ширум светот. Сепак, неговата подготовка не е секогаш успешна, па често се поставува прашањето дали треба да се измие пред да се готви или не?

Имено, кулинарски експерти наведуваат дека миењето на оризот пред готвење ја намалува количината на скроб и дека тоа најдобро се гледа при миење на заматената вода. Затоа, според нив, доколку вашиот рецепт бара посебно зрно тогаш потребно е да го измиете оризот.
Од друга страна, миењето на оризот може да биде навика, но и мислење дека содржи разни штетни материи кои треба да се отстранат со миење.

Сепак, една неодамнешна студија објавена од „ScienceDirect“ покажа дека процесот на перење нема ефект врз лепливоста или тврдоста на оризот.

Тие користеле три различни видови ориз во ова истражување, имено леплив, средно зрнесто и јасмин ориз. Тие подготвија три верзии на овие видови ориз. Во првата верзија воопшто не се переле, во втората три пати, а во третата со вода дури 10 пати.

На крајот, истражувачите покажаа дека лепливоста не се должи на површинскиот скроб – амилоза, туку на друг скроб наречен амилопектин кој се измива од зрната ориз за време на процесот на готвење. Количината на амилопектин се разликуваше меѓу видовите на зрно ориз.

Ова би значело дека клучот за лепливоста е видот, а не плакнењето со вода. Сепак, тие наведуваат дека можеби ќе треба да го измиете оризот од други причини, а тоа е да ја измиете прашината, можните инсекти, лушпите од ориз и слично.

Исто така, тие наведуваат дека со големата употреба на пластика во прехранбената индустрија, можно е да се најде и во оризот, па истражувањата покажале дека со процесот на миење се мијат и до 20 отсто пластика од суров ориз.

Исто така, важно е да се напомене дека оризот содржи прилично високо ниво на арсен, така што се покажа дека миењето ориз отстранува околу 90 проценти од таканаречениот био-достапен арсен, но исто така измива и голема количина на други хранливи материи важни за нашето здравје, вклучувајќи бакар, железо и цинк.