Дали сончањето ги топи масните наслаги: Одговорот изненади многумина


Ако се потите додека лежите на сонце, можеби мислите дека согорувате калории. Сепак, самото потење не согорува калории или не значи дека губите килограми, освен привремените флуктуации на тежината поради губење на вода.

Сепак, постојат две работи кои се случуваат како резултат на потење додека се сончате – регулација на топлината и забавување на метаболизмот.

Регулација на топлина
Луѓето, како и сите цицачи, се топлокрвни, што значи дека ја регулираат сопствената телесна температура. Кога вашето тело ќе почувствува дека е во средина која е премногу топла или премногу студена, презема мерки за да ја регулира температурата – треперење во ладна средина или потење во топла.

Други физички одговори на високите температури може да вклучуваат мускулна релаксација и забавување на метаболизмот, пишува „Journal of Experimental Biology“.

Забавување на метаболизмот
Метаболизмот е процес со кој телото ја претвора храната во енергија и ја снабдува со клетките. Оваа енергија може да дојде од оброците или од резервите складирани во телото како масно ткиво.

Количината на енергија што ви е потребна зависи од вашето ниво на физичка активност. На телото во мирување му треба минимално ниво на енергија за одржување на основните телесни функции, што е познато како базална стапка на метаболизам (БМР), пишува клиниката Мајо.