Финскиот претседател му се јави на Путин да му каже дека сакаат во НАТО

Путин му рекол на Ниинисот дека потегот на Финска да ја напушти неутралноста е грешка, бидејќи немало закани за безбедноста на земјата


Саули Ниинисот и Владимир Путин на една од нивните средби

 

Финскиот претседател му се јави денеска на својот руски колега Владимир Путин за да му каже дека Финска ќе поднесе барање за членство во НАТО во следните неколку дена.

Во изјавата, Саули Ниинисто рече дека му кажал на Путин како неодамнешните потези на Русија, заедно со инвазијата на Украина, „ја сменија безбедносната средина на Финска“.

„Разговорот беше директен и директен и се водеше без отежнувања. Избегнувањето тензии се сметаше за важно“, вели Ниинисто.

Русија долго време се закануваше со последици доколку нејзините блиски соседи се приклучат на НАТО, западна воена алијанса основана делумно за да ја спречи заканата од Советскиот Сојуз во 1949 година.

Но, Ниинисто и премиерката Сана Марин во четвртокот повикаа Финска да се приклучи, а Шведска се очекува да го следи примерот во следните неколку дена.

Руските медиуми ја пренесуваат страната на Путин од разговорот.

Тој му рекол Ниинисто дека моментално нема закани за безбедноста на Финска и дека би било грешка ако Финска да се откаже од својот долгогодишен неутрален статус.

„Владимир Путин истакна дека напуштањето на традиционалната политика на воена неутралност би било грешка, бидејќи нема закани за безбедноста на Финска. Таквата промена во надворешната политика на земјата може да има негативно влијание врз руско-финските односи“.

Промената ќе ги оштети односите меѓу двете земји „кои долги години се градеа во духот на добрососедството и партнерската соработка и беа заемно корисни“.

Москва го опиша разговорот како „искрена размена на мислења“.