Ослободени се германските новинари кои беа уапсени на грчко-турската граница


Двајцата германски новинари кои вчера беа уапсени од страна на грчката полиција на грчко-турската граница, додека известувале за движењето на мигранти во регионот, денеска се ослободени.

Двајцата новинари, 33-годишна жена и 31-годишен маж, изјавиле дека имале намера да прават документарен филм за мигрантите за телевизијата АРД.

Тие немале дозвола да престојуваат во добро чуваната погранична област меѓу двете држави.

– Новинарите вчера случајно ја пробиле забранетата зона, се наведува во соопштение од телевизијата.

Според германската Амбасада во Атина и локалните власти, таков вид инциденти се случуваат често, бидејќи областа не е јасно означена или затворена. Затоа, судот утврди дека новинарите се невини.

Апсењето на новинарите доаѓа една недела откако турската армија зароби двајца грчки војници кои ја преминале границата додека биле на патрола. Војниците се обвинети за шпионажа.