Зошто шампањското Fleur de Miraval на Бред Пит е совршено за Оскарите


Alexis Blondel – кој му се придружи на Champagne Fleur de Miraval во 2022 година како заменик господар на визбата – споделува како гламурот на Оскарите може да се рекреира дома.
Присутните на Оскарите во 2024 година ќе наздрават со шампањ Fleur de Miraval – некогаш прогласен за најдобар во светот – а производителот на вино на брендот дава совети како да уживате како А-листер од дома.

Fleur de Miraval, кој е единствената визба посветена само на розе, секоја година има ново розе. Најновото е ER3, кое ќе се служи исклучиво на Оскарите овој месец.

Алексис Блондел, производител на вино, кој му се придружи на брендот во август 2022 година како заменик господар на визбата во Le Mesnil-sur-Oger, за PEOPLE вели дека „тоа е совршен шампањ што треба да се полее на Оскарите“.

„Во ER3, ние користиме вино од берба 2000 година – и има прекрасна кремливост како бадем, со мирис на сладок цитрус, бела јагода, прекрасно свежо овошје“, објаснува Блондел за шампањот, кој се продава за 300 долари за шише. „Тоа е исклучително деликатно, прекрасно е“.

Ова е  трета година по ред како брендот, основан од Пит, винарот Родолф Петерс и сопствениците на Шато, семејството Перин, се служи на гламурозната церемонија на доделување награди. Во 2022 година, ER1 беше понуден, а во 2023 година, тоа беше ER2 (ER е кратенка за „исклучиво розе“).

Блондел вели дека ова конкретно издание е совршено за комбинирање со јапонска храна за целосен оброк, но за оние кои сакаат да го послужат со помали залаци на забави на Оскарите, тој предлага Mac ‘n’ сирење, коктел со ракчиња или храна со домат. Тој верува дека овие вкусови ќе ја нагласат лесната нота на шампањот.

„Живоста е од розе, од Пино Ноар и целото шардоне од резерва“, вели Блондел. „Тоа е она што го прави толку посебен. Секогаш постои оваа двојност помеѓу младиот Пино Ноар и стариот Шардоне“.

Два совети има Blondel за секој што ужива во наградуваната розе од дома: истурете ја во чаша за вино, а не во чаша шампањ и извртете го шишето додека ја држите плута наместо обратно.

За оние кои бараат поприфатлива опција, најновото шише, Petite Fleur, е препорака на Blondel. Работи за 100 долари по шише, на база на Шардоне и има „многу варлив, многу светол и има совршена количина на киселост, рамнотежа и горчина“, вели тој.

„Ова би бил совршен шампањ за отворање и послужување на вечера со десерти“, вели Блондел. Поради тоа што е веќе слатко, шампанчето најдобро ќе се комбинира со помалку зашеќерено задоволство, додава тој.

„Ако одите на нешто базирано на грејпфрут или цитрус, тоа функционира многу добро. Или само свежи бобинки или нешто од убава малина“, вели тој, додавајќи дека „чист, освежителен“ шербет од бобинки често се комбинира со Petite Fleur во луксузните ресторани.

И ако обожавателите бараат нешто поедноставно, Блондел предлага дека шампањот само по себе може да биде десерт.

„Да се пие само по себе, за мене тоа е совршен придружник“, вели тој.