Зимно време навалете на сланина, го подигнува имунитетот


Дознајте каква улога играат сланината и тиквата во зајакнувањето на имунитетот и заштитата од настинки и вируси во зимскиот период.

Како да се заштитите од настинки и вируси зимоска? Внесувањето на витамини и минерали кои го зајакнуваат одбранбениот систем е од клучно значење, а најздрав начин за нивно обезбедување на организмот е преку исхраната. Така, лекарите имаат совет: две намирници за кои не би верувале дека се бомби за имунитет – сланината и тиквата ќе направат чуда за вашето тело!

Во зима, имунитетот е загрозен
Во зима, сите сме изложени на поголем ризик да заболиме од настинка или грип. Лекарите препорачуваат во овој период да не заборавите на превенцијата: јадете лук, пијте билни чаеви и подигнете го штитот на телото кој ќе ве заштити. Сепак, постои попријатен начин да го подобрите вашето здравје, вели докторот Виктор Маслеников.

“Покрај лукот, постојат многу други корисни намирници кои исто така ефикасно се грижат за нашето здравје. На пример, сланина и тиква. Со умерено и редовно внесување на овие намирници, ќе му направите услуга на вашето здравје и ќе се заштитите од сезонските болести“, посочува докторката.

Јадете сланина, печете тиква!
Според докторот, пожелно е да се јаде сланина секој ден за ручек, но доволна е умерена количина – 20-30 грама. Сè што е надвор од тоа може негативно да влијае на работата на желудникот и црниот дроб. Не е неопходно да се комбинира со лук.

„Поради големото количество на арахидонска киселина, свинската маст помага во спречување на вирусни заболувања и на тој начин го зајакнува имунолошкиот систем“, објаснува докторката.

Што се однесува до тиквата, Маслеников препорачува да се јаде во која било форма – варена, печена во рерна, па дури и сурова. Главната работа е да не користите масло, зачини и многу шеќер во процесот на подготовка.

„Тиквата содржи огромно количество каротеноиди и елементи во трагови, кои во голема мера го зајакнуваат имунолошкиот систем. Затоа, колку почесто ја јадете, толку подобро ќе ви биде здравјето“, нагласува докторот и, сепак, ги предупредува кардиоваскуларните пациенти како и оние со дијабетес да се биде внимателен со овие две намирници бидејќи тоа може да им наштети на нивната хронична болест.