Во земјотресот во Турција уништена историска џамија


Разурнатата џамија во Малатија

 

Историската Јени џамија (Нова џамија), која се наоѓа во центарот на градот Малатија во југоисточна Турција, беше уништена во земјотресот во понеделникот што ја потресе нацијата.

Џамијата, која беше обновена и отворена за богослужба минатата година, беше погодена од земјотресот со јачина од 7,7 степени според Рихтеровата скала.

Изградена на местото на џамијата Хаџи Јусуф, Јени џамија беше уништена во земјотресот на 3 март 1894 година, кој Малатија го нарече „Голем земјотрес“, а нејзината реконструкција продолжи со помош на јавноста и беше завршена со придонесите на султанот Абдулхамид II.

Вака изгледаше џамијата пред земјотресот

Во земјотресот што се случи на 14 март 1964 година, џамијата беше сериозно оштетена. Имаше пукнатини на куполата и паднаа некои од нејзините ѕидови и горните камења на конусот. Со реставраторски работи на Генералната дирекција на фондации, џамијата повторно беше санирана, а беа поставени и големи минариња.