Во болницата „Свети Еразмо“ во Охрид прва операција со најнова роботска опрема


Во Специјалната болница за ортопедија и травматологија „Свети Еразмо“ во Охрид е извршена првата операција на рбет, со употреба на најновата генерација роботски микроскоп.

Како што објави на својот Фејсбук профил неврохирургот д-р Митре Милошевски, со извршениот зафат установата држи чекор со најголемите вертебролошки центри.

– Со над 120 вертебролошки и операции на нерви и на отворен мозок „Св. Еразмо“ е рамо до рамо со клинички центар и заслужува да има ваква најсовремена апаратура која дава огромна сигурност на операциите и значајно го скратува нивното времетраење. Пациентите, медицинскиот тим и хирурзите го заслужуваат тоа, напиша Милошевски на својот Фејсбук профил.

Тој истовремено изразува надеж дека после оваа операција и соодветен тренинг болницата ќе биде опремена со таква одерна апаратура со што ќе се сврсти во редот на најсовремените центри за вертебрологија во Европа.