Видови на храна што не треба да се подготвуваат и чуваат во алуминиумска фолија
Алуминиумската фолија е идеален сојузник во кујната. Често ja користиме за подготовка на појадок, ручек и вечера, но постојат одредени ризици поврзани со нејзината употреба, тврдат експертите за безбедност на храна.
Иако најчесто користената алуминиумска фолија е генерално безбедна за употреба на температури до 200 степени, експертите предупредуваат дека повисоките температури може да предизвикаат проблеми.
„Високите температури, особено со кисела храна како домати, цитрус или оцет, може да предизвикаат исцедок на алуминиум во храната“, изјави за HuffPost Дарин Детвилер, претседател на Програмата за безбедност на храна на Националната асоцијација за заштита на животната средина.
Во повеќето случаи тоа се мали дози, но кога алуминиумската фолија се внесува на таков начин во телото со текот на времето, може да се појават потенцијални здравствени проблеми, како што се невродегенеративни заболувања.
„За да го намалите преносот, избегнувајте да подготвувате или чувате кисела или солена храна во фолија долго време, бидејќи тоа може да предизвика метален вкус“, објасни Џесика Гавин, сертифициран научник за храна и кулинарски експерт.
Во основа, се додека храната не е премногу солена или кисела, експертите потврдуваат дека употребата на фолија е безбедна.
„Кога печете колачиња на плех обложен со алуминиумска фолија, многу малку од алуминиумот се префрла на храната бидејќи храната е сува и не останува долго во контакт со фолијата. Идеален е и за задачи кои бараат високи температури, како што се печење зеленчук и месо или подготовка на сланина“, посочува Гевин.
Дури и со напорите да се избегне внесот на алуминиумска фолија, тоа е потешко отколку што мислите, бидејќи многу луѓе ја консумираат без да се свесни.
Сепак, алуминиумот обично брзо го напушта вашето тело преку мокрење и движења на дебелото црево.
„Ризикот од подготовка на храна со алуминиумска фолија е низок, при што само околу четири проценти од нашиот внес на алуминиум доаѓа од работи како прибор за јадење, решетки за скара или фолија“, додава Гевин.
Алуминиумот може да се најде и во козметиката, лековите, антиперспирантите и водата за пиење