Ветеринарите препорачуваат домашните мачки да не се пуштаат надвор

Англија– Британските ветеринари препорачуваат домашните мачки да не се пуштаат надвор, како превентивна мерка против ширењето на новиот коронавирус, јави Би-Би-Си.

Сепак, сопствениците на мачки „не мора да се грижат“, додаваат од Британската ветеринарна асоцијација.

– Нема случај на домашно милениче, куче или мачка, да го заразило својот сопственик со Ковид-19, рече д-р Анжел Алмендрос, од Градскиот универзитет во Хонг Конг.

Мачките е добро да не излегуваат надвор, затоа што новиот коронавирус може да им остане во крзното, како и на која било друга површина, доколку тие биле во контакт со заразено лице. Затоа, забраната за излегување треба да се однесува и на домашните миленичиња.