Трик кој го знаат само врвните готвачи: Додадете една намирница и месото ќе биде сочно и меко


Ако сакате вашето свинско или говедско месо да биде неверојатно нежно, кивито е тајната состојка што ќе ви помогне. Само неколку парчиња од ова овошје наредени над месото на кратко растојание може да ја трансформираат текстурата на месото во нешто неверојатно меко.

Како еден вид природна маринада, кивито игра клучна улога. Причината за тоа лежи во присуството на протеолитички ензими во кивито, кои имаат моќ да го разградат сврзното ткиво во месото. Ова му овозможува на месото да стане меко, речиси да се топи во устата. Ако претпочитате да го маринирате вашето месо, сè што треба да направите е да го следите вашиот вообичаен процес на маринирање, но додадете го исеченото киви час или два пред вистинскиот процес на подготовка на месото.

Сепак, важно е да се внимава месото да не биде предолго изложено на дејството на кивито бидејќи преголемата мекост може да предизвика месото да се распадне за време на подготовката. Покрај кивито, сличен ефект на нежноста на месото може да има и ананасот, тропско овошје кое исто така содржи слични ензими кои помагаат во омекнување на месото.

Значи, ако киви не е достапно, ананасот може да биде одлична замена за да се постигне истиот резултат. Овој едноставен трик е корисен додаток на класичниот начин на подготовка на месо и може да направи значителна разлика во текстурата, давајќи ви незаборавно искуство на уживање во сочно, неверојатно меко парче месо.