Три нови случаи на Ковид-19 ги фрли во ребус научниците- ова откритие менува сè што знаевме досега!

Пациентите во Хонг Конг, Холандија и Белгија тестирани позитивно за САРС-КоВ-2, неколку месеци откако веќе имале  Ковид-19. Дали ова значи дека нема имунолошка заштита по првата инфекција?

За време на пандемијата, имало неколку извештаи за можни повторни инфекции со вирусот на корона. Сепак, подоцна испостави дека се грешни, претходен погрешен негативен тест или остатоци од вируси од првата инфекција.

Ре-инфекции сега се пријавени во Хонг Конг, Холандија и Белгија. Според некои хрватски медиуми, еден хрват во Германија е повторно позитивен за вирусот корона. Во сите случаи, пациентите кои се опоравиле од Ковид-19 месеци подоцна, повторно биле заразени – навидум мутирана варијанта на САРС КoВ-2.

Различни случаи – сличен тек на болеста Во средината на март, 33-годишник од Хонг Конг имал благи симптоми на Ковид-19 и на 26 март се тестирал позитивно за САРС КоВ-2. Тој остана во болницата до 14 април. Беше објавено само по два негативни тестови за ПЦР. И, тогаш тој повторно се зарази на службено патување во Шпанија. Тој беше рутински тестиран на аеродромот во Хонг Конг на 15 август – тестот беше позитивен. Иако немал никакви симптоми, тој бил префрлен во болница како претпазливост. Генетските анализи покажале дека тоа не се остатоци од првата инфекција, туку дека тој се заразил со мутирана варијанта на вирусот. „Анализите покажаа дека првиот вирусен геном припаѓал на различен вид на САРС-КоВ-2 од вториот“, рече д-р. Келвин Каи-Ванг То, професор на Катедрата за микробиологија на Универзитетот во Хонг Конг (HKU). Тој вели дека двете варијанти на вирусот се разликуваат по 24 нуклеотиди – градежните блокови на гените. Одамна е познато дека САРС-КоВ-2 мутирал неколку пати за време на пандемијата и неколку пати ги менувал деловите на неговата протеинска структура – што е честа појава кај вирусите. На кинеските истражувачи им е јасно дека овој случај е повторна инфекција. Значи, дури и откако страдало од Ковид-19, едно лице може повторно да зарази со вирусот САРС КoВ-2. Ваквите повторни инфекции се случуваат и со други сезонски коронавируси кои водат до таканаречени настинки, како што се 229E, OC43, NL63 и HKUI24, тврдат научниците од Хонг Конг.

Два случаи и во Европа

Марион Копманс, вирулог и советник на холандската влада исто така вели дека генетскиот код на втората инфекција на пациент во Холандија – постар човек со слаб имунитет – исто така значително се разликува од кодот на првата инфекција. Ова зборува против тезата дека може да биде повторна појава на првата инфекција.

Евентуалната нова инфекција не не изненади, рече Компанс. „Врз основа на други респираторни инфекции, знаеме дека не сме заштитени во животот и не го очекуваме тоа со Ковида-19“, рече таа.

Сепак, сега мора да се разјасни дали ваквите повторливи инфекции се јавуваат почесто или се само изолирани случаи.

Во Белгија, еден пациент се разболе после три месеци. Во нејзиниот случај, анализата на гените секвенци откри дека вирусот имал единаесет мутации за време на втората инфекција.

„Ова не е добра вест“, изјави вирологот Марк Ван Ранст за белгиската телевизија ВТМ.

Многу отворени прашања

Доколку се потврдат овие инфекции, треба да се поддржи тезата дека имунитетот кон САРС Ков-2 е краткотраен. Дури и по болеста, некои пациенти имаат само делумен имунитет – што значи дека не сите пациенти произведуваат антитела.

Сепак, дури осум месеци по избувнувањето на пандемијата, многу прашања остануваат неодговорени.

Научниците е тешко да добијат преглед на ситуацијата затоа што истражувањата ширум светот се вршат под голем притисок, а многу резултати се објавуваат брзо и без неопходна контрола на експерти.

Детални студии на случај во Холандија и Белгија сè уште не се достапни. А за повторената инфекција во Хонг Конг, засега, има само извадоци од стручен напис објавен на Твитер од репортер за „Јужна Кина утрински пост“. Затоа, овие резултати сè уште не се оценувани според важечкиот меѓународен протокол.

Што значи ова за вакцината?

Повеќе од 150 вакцини САРС КоВ-2 во моментов се тестираат низ целиот свет. Русија неодамна го одобри „Спутник 5“, а уште седум кандидати за вакцината се во клучна фаза 3 клинички испитувања.

 

Ако навистина се потврдат повторните инфекции, САРС КoВ-2 веројатно нема да исчезне со ефективен колективен имунитет. Исто така, можно е вакцините кои во моментов сеуште се развиваат да не нудат доживотна заштита од агресивниот коронавирус.

Додека не заврши клиничката фаза III и не се воспостават основани долгорочни студии, не може да се каже со сигурност колку се ефикасни овие вакцини, дали тие штитат од мутации на вируси или колку долго ќе трае нивната заштита.