Трансформации на нинџите и сликата за нив во светот и во Јапонија – предавање на проф. Јуџи Јамада


На 17-ти и 18-ти март во 10 ч., професорот г. Јуџи Јамада, ќе одржи предавање „Трансформации нинџите и сликата за нив во светот и во Јапонија“ на Институтот за Етнологија и Антропологија при Природно математичкиот факултет на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје.

Професорот Јамада е специјализиран за средновековна јапонска историја и култура на Универзитетот Мие во Јапонија и во понеделник и вторник ќе се фокусира на историските факти за нинџите чија слика во модерната поп-култура е модифицирана и хиперболизирана.

Предавањето е во организација на Јапонската фондација, Институтот за антропологија и етнологија и Друштвото на македонско-јапонско пријателство и соработка и Амбасадата на Јапонија.

Предавањето бесплатно и  на англиски јазик и сите места за понеделник (17.06.) се пополнети. За резервација на место за вторник (18.06.), заинтересираните можат да се пријават на [email protected] , соопштија од Амбасадата на Јапонија.