Трамп издаде обврзница од 175 милиони долари за да избегне запленување на имот


 

Доналд Трамп објави обврзница од 175 милиони долари во понеделникот во неговиот случај за граѓанска измама во Њујорк, со што ја запре наплатата на повеќе од 454 милиони долари што ги должи и ја спречи државата да го заплени неговиот имот за да го задоволи долгот додека тој се жали, се вели во судската пријава.

Апелациониот суд во Њујорк му даде рок од 10 дена на поранешниот претседател да ги исплати парите, откако комисијата на судии минатиот месец се согласи да ја намали сумата потребна за да се запре времето на извршување.

Обврзницата што Трамп сега ја објавува со судот во суштина е заштитно лице, наменето да гарантира плаќање доколку пресудата биде потврдена. Ако тоа се случи, претпоставениот републикански претседателски кандидат ќе треба да ѝ ја плати на државата целата сума, која расте со дневна камата.

Ако Трамп победи, тој нема да мора ништо да ѝ плати на државата и ќе ги врати парите што ги уплати сега.

„Како што вети, претседателот Трамп објави обврзница. Тој со нетрпение очекува да ги оправда своите права по жалба и да ја поништи оваа неправедна пресуда“, рече една од адвокатите на Трамп, Алина Хаба.

Сè додека апелацискиотсуд не интервенираше за да ја намали потребната обврзница, њујоршката обвинителка Летиција Џејмс беше подготвена да иницира напори за наплата на пресудата, можеби со запленување на некои од имотите на Трамп. Џејмс, демократ, ја поднесе тужбата во име на државата. Нејзината канцеларија одби да коментира во понеделникот.

Судот пресуди откако адвокатите на Трамп се пожалија дека е „практична неможност“ да се натера тој да потпише обврзница за 454 милиони долари, плус камата, што тој ги должи.

Трамп се бори да го поништи судискиот заклучок на 16 февруари дека лажел за своето богатство додека ја негувал империјата за недвижнини што го поттикнала да стане ѕвезда и претседател. Судењето се фокусираше на тоа како средствата на Трамп биле вреднувани во финансиските извештаи кои оделе кај банкарите и осигурителите за да добие заеми и зделки.

Трамп негира дека сторил нешто лошо, велејќи дека изјавите всушност го намалиле неговото богатство.

Апелациониот оддел на државните судови соопшти дека ќе ги сослуша аргументите во септември. Конкретен датум не е одреден. Доколку се одржи распоредот, тој ќе падне во последните недели од претседателската трка.

Во февруари, Трамп плати 392.638 долари за правни такси што судијата му нареди да им ги покрие на „Њујорк тајмс“ и тројца новинари, откако тој неуспешно ги тужеше поради приказната за богатството и даночните практики на неговото семејство. Сторијата доби Пулицерова награда во 2018 година.

Во март, британски суд му нареди на Трамп да плати правна такса од 300.000 фунти (382.000 американски долари) на компанија што неуспешно ја тужеше поради таканареченото досие „Стил“, кое содржеше невнимателни наводи за него. Трамп рече дека тие тврдења се лажни. (АП)