Спасувањето на Кредит Свис од страна на УБС ќе резултира со десетици илјади отпуштања


Се очекува спасувањето на Кредит Свис од страна на УБС да резултира со кратење на десетици илјади работни места, а швајцарскиот финансиски сектор веќе се подготвува за најголемиот дел од спорното преземање.

Домашните операции на Кредит Свис и нејзината инвестициска банка, кои заедно вработуваат повеќе од 30.000 лица, се очекува да го сносат најголемиот дел од кратењата, според луѓе запознаени со плановите на УБС.

Соговорниците додадоа дека е премногу рано да се квантифицира колку лица ќе заминат, но тоа може да биде дури една третина од 120.000 работни места на комбинираната група, бидејќи УБС затвора голем дел од инвестициската банка и ги намалува работните места кои се преклопуваат во Швајцарија, пишува Фајненшел тајмс.

Преземањето беше организирано од швајцарските власти во текот на викендот, по загриженоста за стапката на повлекувања од клиентите што Кредит Свис ја претрпе минатата недела.

Договорот од 3,25 милијарди долари беше критикуван поради загубите што ги претрпеа сопствениците на обврзници и недостатокот на глас од акционерите.

Кредит Свис, која вработуваше нешто повеќе од 50.000 луѓе на крајот на 2022 година, веќе беше во средината на големи кратења на работни места, со 4.000 скратени работни места досега оваа година.

Но, преземањето се очекува да резултира со тоа што многу од 17.000 инвестициски банкари на Кредит Свис ќе ги загубат своите работни места бидејќи УБС го затвора најголемиот дел од единицата.

УБС, која вработува 74.000 луѓе ширум светот, исто така ќе се обиде да ги елиминира преклопените работни места со Кредит Свис во Швајцарија, да ги затвори филијалите и да го намали персоналот на административни позиции, според луѓе запознаени со плановите.

Во разговор со аналитичарите во неделата вечерта по објавувањето на договорот, извршниот директор на УБС, Ралф Хамерс, рече дека ќе се обиде да ги елиминира годишните трошоци од 8 милијарди долари до 2027 година, при што 6 милијарди долари доаѓаат од кратењата на персоналот и 2 милијарди долари од трошоците за ИТ.

Кредит Свис потроши 8,8 милијарди швајцарски франци на трошоци за персонал минатата година.

Во белешката до вработените во понеделникот, извршниот директор на Кредит Свис, Улрих Корнер и претседателот Аксел Леман, рекоа дека одлуките допрва треба да се донесат.

„Ние [ќе] работиме ревносно и со темпо во текот на наредниот период за да идентификуваме кои места може да бидат засегнати“, рекоа тие. „Кога е потребно, ќе комуницираме со засегнатите поединци во согласност со насоките и политиките специфични за државата“.

Преземањето треба да заврши во втората половина од годинава.

Фондацијата Етос, која ги застапува швајцарските институционални инвеститори кои заеднички поседуваат меѓу 3 и 5 отсто од акциите на двете банки, соопшти дека ги притиска швајцарските власти и УБС да ги одвојат домашните операции на Кредит Свис, кои вработуваат нешто помалку од 17.000 луѓе.

„Ова ќе заштеди работни места и ќе ја одржи здравата конкуренција, што ќе обезбеди правилно функционирање на нашата економија“, соопшти Етос.

Одделно, Здружението на вработените во швајцарската банка го повика менаџерскиот тим на Кредит Свис да формира работна група за управување со ризикот од масовни отпуштања.

„Во прашање е огромна сума за околу 17.000 вработени во Кредит Свис во Швајцарија – а со тоа и за нашата национална економија“, се вели во извештајот.