Софи Хана, „новата“ Агата Кристи, доаѓа на „BookStar” во Скопје


Фестивалот „BookStar” објави дека од Обединетото Кралство во Скопје ќе пристигне Софи Хана, единствената писателка која првпат по четириесет години од смртта на Агата Кристи беше одбрана од страна на нејзините наследници и семејство да пишува романи-продолженија со Херкул Поаро. Во светот има многу автори што ги споредуваат дека се како Агата Кристи, но само една е Софи Хана, новата Агата Кристи и таа доаѓа на Фестивалот „BookStar” за ексклузивен настан со неа!

Софи Хана (1971) е бестселер авторка на „Сандеј тајмс” и на „Њујорк тајмс” и објавена е на педесет и еден јазик а нејзините книги се продадени во милиони примероци ширум светот. Aвторка е на новата серија романи-продолженија со Херкул Поаро, нарачани од семејството на Агата Кристи, кои досега се вкупно четири, а петтата излегува во октомври 2023. Во 2014 година, со благослов на семејството и правните наследници на Агата Кристи, Софи Хана објави нов роман за Поаро, „Убиства со монограм”, кој беше бестселер во повеќе од петнаесет земји. Македонија ќе биде меѓу првите држави во светот каде што ќе биде достапна за читателите нејзината најнова книга, „Тивката ноќ на Херкул Поаро”.

Хана има објавено две збирки раскази и пет збирки поезија – од кои петтата, „Песимизам за почетници”, влезе во потесниот избор за наградата T С Елиот. Нејзината поезија е вклучена во академските програми во Обединетото Кралство.

Во тек е снимањето на мјузиклот со убиства „Мистеријата на господинот Е”, напишан заедно со нејзината пријателка и композиторка Анет Армитаж. Премиерата на филмот е закажана за декември 2023 година. Со нејзина помош е отпочната магистерска програма за пишување криминалистички романи на Универзитетот во Кембриџ, каде што е главен предавач и предметен раководител. Покрај тоа, основач е на програмата за обука на писатели DREAM AUTHOR (www.dreamauthorcoaching.com). Живее со сопругот, децата и кучето во Кембриџ, каде што е почесен соработник на колеџот Луси Кевендиш.

Фестивалот досега објави уште неколку врвни странски гости од различни европски земји меѓу кои и: Стефан Хертманс (Белгија), Ања Мугерли (Словенија), Франсис Кирпс (Луксембург).

Стефан Хертманс (1951) е меѓу најблескавите белгиски книжевни ѕвезди – автор, поет и есеист од фламанското говорно подрачје. Неговата биографија се чита како роман: од наставник до џез-музичар, од универзитеслка кариера до писател, од белгиски државен лауреат до огромна меѓународно позната личност. Во 2016, Хертманс ја добива престижната награда Е. ди Перон за историскиот роман „Вечно туѓа”.

Ања Мугерли (1984) е словенечка авторка, лекторка и уредничка. Дипломирала словенечки јазик и магистрирала на изведбени студии и креативно пишување. Во 2021 година збирката раскази „Пчелно семејство” влегува во потесниот избор за наградата „Ново место” и ја добива Наградата за литература на Европската Унија. Пишува и драми, од кои две добиле награди на меѓународен натпревар во Италија. Живее во Нова Горица, на границата меѓу Словенија и Италија.

Франсис Кирпс (1971) е луксембуршки автор, сатиричар и новинар. Во раните 2000-ти, Киприс стапува и на поетската слем сцена. Има учествувано на над петстотини слем и читачки сценски настапи. Основач и потпретседател на новото здружение на писатели од Луксембург A:LL Schreftsteller*innen. Во 2020 година ја добива наградата Servais и Наградата за литература на Европската Унија за книгата „Мутации”.

Во периодот од 2-4 октомври секој има можност да ги запознае авторите за време на BookStar 2023.

Фестивалот се одржува под слоганот „Please do disturb” и е поддржан од Министерството за култура, книжевната мрежа Традуки, ЕУ со тебе (Eu with YOU), а одделни настани и од Чешкиот книжевен центар, Центарот за фламанска литература, Европската Унија, Културно–информативниот центар на Република Бугарија во Скопје и Амбасадите на Чешка, Италија и на Белгија. Фестивалската програма ќе се одвива на повеќе локации во Скопје.