Руската салата има рок на траење, а важно е и ако ја покриете со фолија!


Омилената руска салата која ја краси празничната трпеза е оброк во кој уживаме и денови по Нова година. Подготвени сме да ја јадеме со денови, но малкумина размислуваат за правилниот начин на складирање и рокот на траење. Сите знаеме дека руската салата се прави од зеленчук, мајонез, шунка и јајца, а таквиот состав лесно се расипува.

Повеќето луѓе често се прашуваат колку долго руската салата може да се чува во фрижидер и сепак да биде безбедна за јадење. Без разлика, многу луѓе ја јадат пет дена по ред. Без разлика дали е посно или мрсно, најдобро би било да ја јадете во рок од три дена. Исто така, важно е веднаш да ја ставите руската салата повторно во фрижидер откако ќе ја направите.

Ако остане топло предолго, постои голема веројатност состојките да ферментираат и да се расипат. Една од најголемите грешки што повеќето од нас ги правиме е да го покриеме садот со фолија. На овој начин дозволуваме микроорганизмите да влезат во садот, па најдобро е руската салата да ја чувате во сад со капак.

Покрај тоа, многумина советуваат дека идеалната температура за руска салата е 4 степени Целзиусови. Да потсетиме дека експертите неколку пати укажаа на штетното влијание од употребата на фолија. На бактериите им треба воздух за да растат. Некои бактерии како што се стафилококите и бацилус цереус, кои предизвикуваат болести предизвикани од храна, произведуваат токсини кои не се уништуваат со високи температури за готвење. Алуминиумската фолија е за печење, а не за чување остатоци.