Русија обвинeта за намерно изгладнување во Мариупол


Русија била вклучена во тактики за намерно изгладнување за време на 85-дневната опсада на украинскиот град Мариупол на почетокот на 2022 година, што претставува воено злосторство, според нова анализа поднесена до Меѓународниот кривичен суд.

Заклучокот е клучен во досието за процесот што е покренат во Хаг  од страна на адвокатите Global Rights Compliance, кои работат во соработка со украинската влада. Се тврди дека Русија и нејзините водачи имале намера да убијат и да им наштетат на голем број цивили.

Се проценува дека 22.000 луѓе биле убиени за време на опколувањето и заземањето на градот Мариупол на почетокот на војната во Украина. Цивилите останаа без вода, гас или струја неколку дена по опсадата бидејќи температурите паднаа под минус 10 степени Целзиусови.

Катриона Мардок, партнер во Global Rights Compliance, рече дека целта на истражувањето е „да се види дали има поширок наратив“ што значи намерно одбивање на храна и други погодности неопходни за живот од страна на руската војска и нејзиното раководство, односно стратегија на гладување што може да се каже дека е воено злосторство.

„Она што можевме да го видиме е дека имаше четири фази на рускиот напад, почнувајќи со напади врз цивилната инфраструктура, прекинување на снабдувањето со електрична енергија, греење и вода. Тогаш хуманитарната евакуација беше одбиена, а помошта беше спречена да помине“, рече Мардок.

„Во третата фаза, цел беше преостанатата критична инфраструктура, тероризирани цивили и бомбардирани пунктови за вода. Конечно, во фазата четврта, Русија се вклучи во стратешки напади за да ги уништи или заземе сите преостанати инфраструктурни елементи“, рече таа.

Фазното таргетирање на Мариупол, рече таа, покажа дека Русија планирала да го заземе градот  без милост за цивилното население, кое се проценувало на 450.000 пред да започне целосната инвазија на 24 февруари 2022 година.

Во досието се заклучува дека околу 90% од здравствените установи и домови во градот биле уништени или оштетени за време на опсадата, а пунктовите за дистрибуција на храна биле бомбардирани, како и хуманитарните патишта за евакуација.

Со оглед на важноста на Мариупол и централизацијата на руското одлучување, вината за смртта на илјадници цивили оди до врвот, се вели во извештајот. „Владимир Путин е виновен“, рече Мардок, „и ешалоните на руското воено раководство“, иако таа не ги именуваше командантите.

МКС прифаќа поднесоци од трета страна иако не мора да постапува по нив. Гладувањето и негирањето на удобностите неопходни за цивилниот живот се сметаат за воени злосторства, но ова останува релативно нова област на меѓународното право и досега ниту еден наводен сторител не е кривично гонет.

Минатиот месец, Карим Кан, главниот обвинител на МКС, поднесе барање за налог за апсење на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху и министерот за одбрана Јоав Галант, тврдејќи дека двајцата намерно им нанеле глад на Палестинците во Газа – тврдење кое беше отфрлено од страна на Израел.

„Израел намерно и систематски го лиши цивилното население во сите делови на Газа од предмети неопходни за опстанок на луѓето“, рече Кан. Тројца лидери на Хамас исто така беа предмет на слични апликации, поврзани со војната што започна со нападот на групата врз Израел на 7 октомври.

Мардок рече дека барањата на Кан за налози за апсење поврзани со конфликтот во Газа „биле први од ваков вид“ кои се однесуваат на гладувањето како воено злосторство и го истакнале ова прашање во главите на адвокатите и обвинителите.