Растение кое привлекува богатство и добросостојба: Кинескиот долар е совршен подарок, и еве како се негува и размножува


За кинескиот долар се верува дека најдобро го чисти домот од негативна енергија, носи подобро расположение и благосостојба во домот, поради што се смета за совршен подарок!

Според античките верувања, „Pilea peperomioides“, зимзелена билка со потекло од  јужна Кина, може да донесе финансиска среќа, поради што е едно од имињата на кинескиот долар.

Ова издржливо растение се нарекува и Мисионерско растение затоа што во Норвешка го донесе норвешкиот мисионер Агнар Еспегрен од Кина во 40-тите години на 20 век и набргу се прошири во другите скандинавски земји и Европа. Неговото латинско име Пилеа потекнува од грчкиот збор „pilos“, што значи предмет изработен од филц.

Кинескиот долар е собно растение кое расте бавно и расте до 30 сантиметри. Изгледа како нежно растение, но всушност е многу отпорно и лесно се одржува. На издолжените гранки се формираат бројни темно зелени тркалезни лисја кои изгледаат како да лупат. Кога е топло надвор (пролет и лето), можете да го чувате надвор, но со почетокот на есента, потребно е да го внесете внатре бидејќи на ниските температури тешко ќе преживее.Ова зимзелено растение може да се размножува со семиња, но најлесно се размножува со резници. Дрвените стебла се кастрат и се ставаат во вода се додека не им треба подолго да се вкорени. Потоа, тие се пресадуваат во нови саксии со додадена свежа почва од компост и со дупки, бидејќи почвата мора да се исуши помеѓу наводнување.За време на жешките денови, слободно наводнувајте го растението често за да не виснат лисјата, иако толерира и тврда и сува почва. Кинескиот долар најдобро ќе успее на полу-засенчено место, добро е да имате што повеќе светлина, но не и директно сонце. Благодарна е и затоа што не е нападната од штетници или болести.Според некои источни верувања, еден од најпознатите исцелители на негативна енергија во домот се растенијата – претежно бујни, зелени растенија кои носат не само позитивни вибрации за добро расположение на домаќинството, туку и богатство. Се верува дека кинескиот долар особено привлекува енергија на богатство и просперитет и дека ќе донесе повеќе пари за домаќинството. Затоа во некои азиски земји ваквите растенија дури се пренесуваат како највредните и најскапоцените подароци од генерација на генерација.