Пучот во Левица се случи пред претседателските избори во 2019, тврди активистката Џејлан Велиу

Апасиев предложил да се поддржи кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, раководството го одбило тоа, а тој потоа судски ја презеде партијата, вели во интервју за американскиот левичарски магазин „Јакобин“ поранешната функционерка на партијата, Џејлан Велиу


 

Прво Бранислав Јовановиќ, а потоа и Џејлан Велиу, дел од поранешното раководство на Левица, објаснуваат како Димитар Апасиев ја презел контролата врз партијата. Сите работи се случувале пред претседателските избори во 2019 година, кога Апасиев предложил да се поддржи кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ.

Во интервју за магазинот на американската левица „Јакобин“ со седиште во Њујорк, Велиу раскажува како дошло до преземањето на Левица од страна на Апасиев.

„Пучот, или судското преземање на Левица, се случи во февруари 2019 година и беше кулминација на повеќемесечните расправии во партијата. Самиот пуч започна на 3 февруари, кога се одржа последната законска седница на централниот комитет, на која се расправаше за претстојните претседателски избори. Апасиев излезе со предлог Левица да го поддржи претседателскиот кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, доминантната десничарска партија. Важно е да се напомене дека Апасиев неколку месеци беше јасно наклонет и отворено поддржуваше различни десничарски иницијативи без никакви консултации во партијата, што ја зголеми [нашата] недоверба кон него, како и тензиите во самата партија. Исто како и претходните глупави предлози, така и овој не помина во централниот комитет, пред сѐ затоа што Левица не беше формирана за да трча по коалиции со буржоаските партии, туку да понуди здрава марксистичка програма околу која работниците би можеле да се обединат“, вели Велиу.

Тоа беше моментот од кога започна пучот: кога, против волјата на мнозинството членови на Централниот комитет и на президиумот, и со злоупотреба на партискиот печат, Апасиев подготви десетици фалсификувани документи (решенија и записници) од состаноците. кои никогаш не се одржаа, со потписници кои не беа избрани за членови на тие партиски тела. Практично екскомунициран одозгора, без никаква статутарна или законска основа, го фалсификуваше составот на партиската структура и го достави до судот. Така, четворица членови, меѓу кои и јас, со фалсификувани оставки беа исклучени од седумчлениот президиум.

Потоа, во доцните вечерни часови на 15 февруари, ја сменија бравата на партиската канцеларија во Скопје [од каде што ги извршував обврските како секретар на партијата] и ја презедоа партиската веб-страница и нејзините страници на социјалните мрежи. Неколку дена претходно тие ја киднапираа сметката на партијата, на која штотуку беа депонирани 90.000 евра државни средства – резултат на успехот што Левицата го имаше на претходните парламентарни избори. Од тој момент се изгуби секаков контакт со Апасиев и малата група поддржувачи кои не можејќи да ги наметнат своите идеи демократски на мнозинството во партијата, се одлучија за насилно преземање на партијата преку фалсификати“, вели Џејлан Велиу.

Според неа, избрканите членови „наивно“ мислеле дека  работите биле премногу очигледни и дека судството нема да има простор за маневрирање. „Фалсификатите на Апасиев беа толку несмасни што можеа да ги забележат обичните лаици, а камоли судиите и јавните обвинители. Ние секако ги презедовме сите потребни законски дејствија: поднесовме тужба пред понискиот регистрационен суд за политички партии со стручна реконструкција од целата хронологија на настаните, поднесовме кривична пријава пред јавното обвинителство и обвинителството за организиран криминал, па дури и отиде до Уставен суд, но сѐ беше залудно. Многу докази, како што се заверени изјави на нотар, беа оценети како ирелевантни за судот, кој пак ги прифати фалсификатите како релевантни (т.е. подземниот инженеринг од лицето кое го поседуваше печатот и презентираше празни листови со печат хартија)“, објаснува Џејла Велиу.

Насловот на текстот каде што е поместен овој разговор е „Како ветувачката нова левица на Северна Македонија стана шовинистичка партија на омраза“. Инаку магазинот „Јакобин“ излегува квартално, има 75.000 претплатници и веб-публика од 3 милиони читатели месечно низ целиот свет. Како што пишува „Њујорк тајмс“ тој ги продолжува радикалните ставови на движењето „Окупирај го Волстрит“ и е важен глас во левичарскиот пејсаж во светот. (Н.В.)