Првo што треба да испиеме наутро се два напитока, веднаш не будат и не припремаат за новиот ден


Будењето, особено рано наутро, е тешко за многу луѓе. Организмот доживува одреден вид шок од состојбата на сонот и ни претстои нов ден. Како најдобро да се подготвиме за него и да го разбудиме? Дали ни е доволно само кафето или нешто друго?
Првото нешто што треба да го направиме по будењето е да ја подобриме циркулацијата, пред се микроциркулацијата во срцето и мозокот.

Првото нешто што треба да го направиме по будењето е да испиеме 200 милилитри сок или вода. Течноста ја внесуваме за да го зголемиме обемот на циркулацијата, да ја подобриме циркулацијата во срцето и мозокот, што ќе го подобри автоматскиот проток на кислород и шеќер.

Најдобро би било денот да го започнеме со нискоминерална вода со многу магнезиум, бидејќи магнезиумот ја подобрува микроциркулацијата и ги релаксира грчевите на крвните садови. Ако земеме сок од портокал, најдобро е да го имаме со пулпата, иако е многу подобро да го изедеме целиот портокал отколку да го исцедиме сокот, пред се поради целулозата и спречувањето на запек.

Што се однесува до кафето, кофеинот е главниот антиоксиданс. Во организмот внесуваме многу хемикалии, таканаречени ксенобиотици. За да се ослободат од нив треба да се обработат во црниот дроб, а за тоа се одговорни антиоксидансите. Официјалните препораки се до три шолји кафе на ден.