Празнични свински котлети: Главно јадење кое ќе ве „бутне од нога“, а тајната е во поховањето


Свинските котлети се нешто што мора да се најде на трпезата за време на празниците. За овој рецепт за котлети не ви се потребни посебни вештини, целата тајна на котлетите лежи во начинот на кој се пржат. На вашето мени може да се најдат и свински котлети со топено сирење и печурки, доколку сте љубители на месо. Ќе направите празнични свински котлети вака:

Состојки:

4-6 свински котлети
50 гр пармезан
100 гр презла
1 лажичка билки (мешавина од босилек, оригано и рузмарин)
1 лажичка лук во прав
прстофат црн пипер
2 супени лажици млеко
2 јајца

Подготовка:

За свинските котлети, исечкајте го месото, посолете го и посипете го со мелен црн пипер. Оставете ги парчињата настрана да се одморат неколку минути. Пармезанот се ренда на ситно ренде и се меша со презла. Измешајте ги италијанските билки, лукот во прав и црниот пипер во сува смеса. Во посебен сад изматете ги јајцата со млекото. Загрејте тава со мала количина масло. Секое парче свинско месо потопете го во млечната смеса, а потоа во сувата смеса со билките. Потоа котлетите ставете ги во подмачкана и добро загреана тава. Печете ги додека не добијат златна боја од двете страни. Се препорачува готовите котлети да ги посипете со свежи билки и да ги послужите со омилениот прилог.