Познат е светскиот шампион во сирење за 2023 година


 

Норвешкото сино сирење во петокот ги победи претендентите од целиот свет за да стане новото сирење број 1 во светот.

Сирењето, Ниделвен Бла (Nidelven Blå) од производителот на сирење Гангстад Гардсистери (Gangstad Gårdsysteri), се натпреваруваше со светскиот крем на сирењето во Трондхајм, Норвешка, на најголемиот глобален настан за сирење во светот.
Организирани од Guild of Fine Food, Светските награди за сирење, сега во своето 35-то издание, го видоа експерти од целиот свет кои ги здружија силите за да го крунисаат овогодинешниот шампион.

А, 2023 година означи рекордна година за натпреварот, со 4.502 сирења, најголем број досега, кои пристигнаа „со бродови, камиони, возови и авиони“ за да бидат оценети од респектибилна комисија од експерти за сирење.

По долг ден на размислување, овогодинешниот победник конечно беше избран пред публика во живо од внимателно составено „супер жири“, вклучително и амбасадорот за култура на исхрана на Whole Foods Market во САД, откако учесниците беа намалени на конечни 16.

„Ние сме мала фарма за млечни производи со седиште на само два часа од тука, така што ова што се случува на нашиот домашен терен значи многу, а тоа што е целата екипа од млекарницата овде додава дополнителна искра“, рече Марен Гангштад, генерален менаџер. на Gangstadt Gårdsysteri, во соопштението.

Судиите имаа да кажат „вкусни“ работи за Ниделвен Бла, полуцврсто сирење со сина мувла, направено со пастеризирано кравјо млеко.

„Има ваква кратка кремаста боја, како вистинска густа нечистотија“, рече еден судија. Друг го нарече „совршено сино сирење“.

Трет забележа за неговата рамнотежа и „овошните призвуци, можеби некои карактеристики слични на виното кои навистина зборуваат. Тоа е многу уникатен јазик“.

Сирења од целиот свет

Победничкото сирење мораше да се соочи со жестоката глобална конкуренција.

„Конкуренцијата е секогаш силна во Светските награди за сирење“, изјави Џон Фаран, управен директор на World Cheese Awards, за Си-Ен-Ен Тревел пред настанот.

„Всушност, имаме над 40 различни земји кои се натпреваруваат. Затоа, очекувате сирења со најдобар квалитет од тие земји“.

Постапката започна во затворената арена Трондхајм Спектрум во петокот наутро, кога пошироката судиска комисија, составена од 264 водечки експерти за сирење, почна да оценува помеѓу 40 и 50 сирења на околу 100 маси, работејќи во тимови од двајца до тројца.

„Она што бараме од нив да го направат, сосема едноставно, е да ги проценат визуелните аспекти на сирењето, а потоа и аромата на сирењето“, вели Фаран.

„И тогаш има некој вид поголема тежина во бодовите за вкусот и чувството на сирењето во устата. Така, тие ги разгледуваат сите аспекти на тоа и како тој вид се спојува заедно“.

Откако секоја група ќе се договореше, на најдобрите избори им беше доделен златен, сребрен или бронзен статус, при што секоја судиска табела избираше по едно како „супер злато“.

Во следната фаза од натпреварот шампионите на „суперзлатните“ се сведоа до финалните 16, од страна на Супер жирито, составено од тим од 16 експерти, кои продолжија да дебатираат за финалистите, а на врвот излезе Ниделвен Бла.

„Заедницата за сирење е силна“, вели Фарон. „Тие [судиите] уживаат во тоа. Тие се забавуваат.

„Но, на крајот, тоа е прилично сериозна работа. Затоа што за малите производители на сирење кои освојуваат награди, тоа може да даде толку голем придонес за успехот и растот на нивниот бизнис“.

Силни бројки од Норвешка

Земјата-домаќин Норвешка имаше најголем број на пријавени досега, 293, оваа година.

Според Фарон, Светските награди за сирење пораснаа од приближно 250 „најмногу пријавени од Велика Британија“ кога започнаа во 1988 година, на 4.502 пријавени од 43 различни земји низ светот оваа година.

„Навистина имаме сирења од целиот свет“, додава тој, објаснувајќи дека тимот работи напорно за да обезбеди наградите да бидат достапни за помалите занаетчиски производители на сирење, така што поставата е што е можно поеклектична.

„Оваа година добивме навистина интересни сирења од Индија и Јапонија кои неодамна беа дозволени, во последните две или три години, на наградите.

„Но, подеднакво нашите судии сакаат да најдат стари фаворити“.

Во 2022 година, посакуваната награда ја добија швајцарскиот производител на сирење Vorderfultigen and affineur (рафинер) Gourmino’s Le Gruyère AOP surchoix.