Повторно евакуирани училишта во Србија поради дојави за бомби – не ги носете децата


 

Училиштата во Нови Сад, Рума, Ниш, Инџија, Лесковац, утрово се најдоа ан мета на кибер напад, а повеќето од нив добиле пораки за поставени бомби.

Заканувачкиот меил стигнал во 134 училипта, а во него пишува: „На териториите на училиштата подметнати се многу бомби3.

на родителите им стигнале пораки од наставниците да не ги праќаат децата во училиште, половина час пред почетокот на втората смена.

Полицијата е пред училиштата.

„Дојавите стигнаа на меил-адресите на 134 основни училишта на територијата на училината управа Нови Сад и во некои училишта во Пирто, ниш, Бабушница, Власотинце, Лебан и Куршумлија“, се наведува во соопштението од Министерството заобразование.

Заради безбедност известена е полиција која е на терен.

„До завршување на прегледите наставата ќе се одвива онлајн, а учениците ќе се врата во клупите откако ќе се потврди дека е безбедно“, се додава во соопштението.

Во Врање евакуиранис е најмалку три училишта по пристигнувањето на мејлот.