Полјак паднал 192 пати на тестови за возачки


Педесетгодишен маж од Полска паднал на теоретскиот тест за возачки испит 192 пати во текот на 17 години – рекорд за земјата.

Во полскиот закон, возачите ученици мора прво да го положат теоретскиот тест пред да им биде дозволено да полагаат практичен тест. Дозволени се неограничени обиди на теоретски тест, со стапка на поминување обично помеѓу 50 и 60%, пренесува полската новинска веб-страница Notes.

Човекот од централниот град Пјотрков Трибуналски се смета дека веќе потрошил над 1.300 евра за такси за испит, пренесува државниот радиодифузер ТВП.

Станислав Кобусиевич, инструктор за возење, кој зборуваше за ТВП, изјави дека на кандидатите не смее да им се дозволи да полагаат повеќе од дваесет или триесет пати.

Полскиот возач не е единствениот кој се борел да го положи теоретскиот тест. Британските медиуми во јануари објавија дека 42-годишен маж го положил теоретскиот тест во 158. обид. Во 2009 година, една Јужнокорејка го положи испитот за возачка дозвола на 950. обид.