Чаша вино за време на вечерата може да спречи дијабетес тип 2, вели нова студија


САД–  Различни информации околу потенцијалните придобивки за здравјето на срцето од пиењето вино. Неодамнешните ажурирани упатства за исхрана на Американското здружение за срце (АХА) сугерираат ограничување на внесот на алкохол за здравјето на срцето и нивниот неодамна објавен извештај покажува дека ниту една количина на алкохол не е добра за вашето срце. Но, од друга страна, медитеранската исхрана, која е добро позната по своите придобивки за здравјето на срцето, сугерира повремена чаша црвено вино. Сега, една нова студија од AHA покажа дека пиењето вино со оброците е поврзано со помал ризик од развој на дијабетес тип 2. Значи, дали пиењето вино сепак е добро за вас?

Истражувањето претставено на Конференцијата за епидемиологија, превенција, начин на живот и кардиометаболно здравје на Американското здружение за срце во 2022 година ги разгледа здравствените податоци од речиси 312.400 луѓе кои пијат алкохол за да се утврди дали умереното пиење може да биде поврзано со новопојавен дијабетес тип 2. Податоците се од учесниците кои сами ја пријавија нивната употреба на алкохол помеѓу 2006 и 2010 година и истражувачите следеа скоро 11 години. Умерено пиење се дефинира како една чаша вино или друг алкохолен пијалок дневно за жени и до две чаши дневно за мажи, се вели во соопштението за печатот.

На почетокот на студијата, учесниците немале дијабетес, кардиоваскуларни болести или рак. Од оние кои учествуваа, просечната возраст беше 56 години, малку повеќе од половина од учесниците беа идентификувани како жени, а 95% беа возрасни кавкаски – едно големо ограничување на студијата. Во моментов не е познато дали овие наоди може да се генерализираат за други.

За време на следењето, околу 8.600 од возрасните во студијата развиле дијабетес тип 2. Студијата заклучи дека консумирањето алкохол со оброци е поврзано со 14% помал ризик од дијабетес тип 2, во споредба со оние кои консумираат алкохол без храна.

Дали алкохолот е добар за вашето здравје?

Студијата не дава нужно зелено светло за да си направите коктел секоја вечер. Изборот на вино наместо пиво или алкохол зависи од вас. Придобивките од конзумирање на вино биле откриени само за оние кои пиеле додека јадат храна и биле најчести за оние кои пиеле вино во однос на другите видови алкохол. Всушност, поголемата потрошувачка на пиво или алкохол беше поврзана со поголем ризик од дијабетес тип 2.

Дополнително, треба да се направат повеќе истражувања за да се утврди како конкретно пиењето вино со оброк може да влијае на ризикот од дијабетес тип 2. Во оваа студија, времето од денот и хранливата вредност на оброкот со вино не беа пријавени, изјави за Prevention Роберт Х. Екел, MD, FAHA, поранешен претседател на AHA кој не бил вклучен во студијата.

„Ефектите од консумирањето алкохол врз здравјето се опишани како меч со две острици поради неговите очигледни способности длабоко да сече во која било насока – штетни или корисни, во зависност од тоа како се консумира“, д-р Хао Ма, д-р. , рече авторот на студијата и биостатистички аналитичар во Истражувачкиот центар за дебелина на Универзитетот Тулан во Њу Орлеанс во соопштението за печатот. „Претходните студии се фокусираа на тоа колку луѓето пијат и имаа мешани резултати. Многу малку студии се фокусирале на други детали за пиење, како што е времето на внесување алкохол“.

Д-р Ма додаде дека умереното пиење претходно било поврзано со здравствени придобивки како што е метаболизмот на гликозата, но не конкретно со намалување на дијабетес тип 2. „Во нашата студија, се обидовме да утврдиме дали поврзаноста помеѓу внесот на алкохол и ризикот од дијабетес тип 2 може да се разликува според времето на внесување алкохол во однос на оброците“, рече тој во соопштението за печатот.

Но, консумирањето алкохол, исто така, долго време е поврзано со долгорочни здравствени ризици како висок крвен притисок, дебелина, мозочен удар, рак на дојка, заболување на црниот дроб, депресија и многу повеќе, се вели во соопштението за печатот.

„Овие податоци сугерираат дека не алкохолот со оброците, туку другите состојки во виното, можеби антиоксидантите, може да бидат фактор за потенцијално намалување на новопојавениот дијабетес тип 2. Иако типот на вино, црвено наспроти бело, треба да се дефинира и потребна е валидација на овие наоди и механизми на корист, резултатите сугерираат дека ако консумирате алкохол со оброците, виното може да биде подобар избор“, д-р Екел. се вели во соопштението за медиумите.

Дополнително, консумацијата на вино не треба да биде единствената превентивна мерка за спречување на дијабетес тип 2. Други фактори на животниот стил се клучни за спречување на дијабетес тип 2, вклучувајќи исхрана, физичка активност, спиење, употреба на тутун и телесна тежина, изјави д-р Екел за Prevention.

АHА сè уште се залага дека возрасните кои во моментов не пијат алкохол не треба да почнат да пијат, а оние кои избираат да пијат треба да консумираат алкохол во умерени количини. 

„Пораката од оваа студија е дека пиењето умерени количини вино со оброците може да спречи дијабетес тип 2 ако немате друга здравствена состојба на која може негативно да влијае умереното консумирање алкохол и во консултација со вашиот лекар“, рече д-р Ма во соопштението за печатот. 

За да помогне во спречувањето на дијабетес тип 2, д-р Екел рече дека „Превенцијата“ е најважниот фактор да ја контролирате вашата тежина. Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат возрасните постари од 18 години да имаат 150 минути физичка активност неделно.