Перу го отвори Мачу Пикчу за само еден турист

Поглед на Мачу Пикчу (Фото: АФП)

Перу ги отвори урнатините на Мачу Пикчу за еден јапонски турист откако тој чекаше речиси седум месеци за да влезе во тврдината на Инките додека беше заробен во земјата на Андите за време на избувнувањето на корона вирусот.

Влегувањето на Џеси Такајама во урнатините се случи благодарение на специјалното барање што тој го поднесе додека е блокиран од средината на март во градот Агуас Калиентес, на падините на планините во близина на локалитетот, изјави во понеделникот министерот за култура, Алехандро Нејра.

„Тој дојде во Перу со сон да може да влезе“, рече Нејра на виртуелна прес-конференција. „Јапонскиот државјанин влезе заедно со нашиот шеф на локалитетот за да може да го стори тоа пред да се врати во неговата земја“.

Перу досега има пријавено 33.305 смртни случаи поврзани со корона вирусот и има највисока стапка на смртност по глава на жител Ковид-19 од која било друга земја низ светот. Неодамна продолжија меѓународните летови, но само кон седум земји од Латинска Америка, а туристичката индустрија во оваа земја беше уништена од пандемијата.

Такајама, со неговиот влезен билет од март, влезе во урнатините на тврдината изградена пред повеќе од 500 години во саботата, и стана првиот посетител во последните седум месеци што можел да прошета низ светското наследство. Неговиот првичен план беше да помине само неколку дена во Перу за да го види Мачу Пикчу.

„Ова е толку неверојатно! Ви благодарам!” рече Такајама во видеото снимено на врвот на планината Мачу Пикчу.

Нејра рече дека во ноември камените урнатини на Мачу Пикчу повторно ќе бидат отворени за националните и странските туристи, без да се прецизира датумот. Веб-страницата ќе дозволи 30 отсто од својот нормален капацитет од 675 луѓе на ден. (Според агенциите)