Ноќните температури нема да паѓаат под 30 степени Целзиусови – одиме кон гилотина


Фото: Б. Грданоски

Хрватскиот метеоролог, климатолог и физичар, професор и доктор на науки Бранко Грисогоно, професор по динамична метеорологија на Катедрата за геофизика на Природно-математичкиот факултет во Загреб, вели дека нè очекува „гилотина“.

Тој истакна дека и Хрватска се наоѓа во област во опасност од поплави кои се случуваат на секои неколку години и дека мора да се подготви за нив. Тој забележува дека системите за одбрана од поплави се стари 50 или 200 години и се изградени според тогашните стандарди, а климата е променета.

Тој посочи и дека интензитетот на врнежите се зголемува, како и дека ќе бидат жестоки.

Грисогоно со 99 отсто сигурност верува дека човекот е одговорен за она што се случува со текот на времето поради прекумерното асфалтирање, бетонирање, производство на ефект на стаклена градина и невнимателно однесување кон природата.

„Секој од последните десет месеци во светот е најтопол откако има мерења. Тоа е серија без преседан. Во април имавме температури од 25 степени, кои се попогодни за мај. Промените се жестоки, ние одиме од крајност во крајност затоа што природата е енергично исполнета со температура на раст“, ​​рече тој во емисијата Брифинк.

Тој додава дека се плаши дека ќе ги загубиме класичните четири годишни времиња. Бидејќи, како што вели, зима речиси и да немало во последните две години, а климатските проекции покажуваат дека во просек ќе бидат поблаги, што не значи дека на некои места нема да има невреме во кои половина метар снег ќе паднат за два часа.

Тој смета дека е особено загрижувачки зголемувањето на ноќните температури кои немаат врска со сончевото зрачење. Годинава, вели, може да очекуваме топли ноќи во кои температурите не се спуштаат под 30 степени, што го загрозува биодиверзитетот бидејќи растенијата и животните не можат да се опуштат и одморат. Немаат климатизери.

„Ситуацијата во Европа и во светот не е добра. Има уште војни. Овој век сигурно ќе биде век на водата за која ќе се водат војни. Недостигот на вода за пиење е една од најважните причини за големите миграции“, истакнува Грисогоно, додавајќи дека е крајно време да се намали емисијата на стакленички гасови и уништувањето на шумите.

Доколку утре драстично се намалат емисиите на CO2, на атмосферата би ѝ требале околу 20 години за да се опорави, но океаните имаат меморија од повеќе од илјада години и би продолжиле да се загреваат, наведува Грисогоно, додавајќи дека и покрај сите предупредувања, емисиите на јаглерод диоксид се зголемуваат секоја година.

„Како да сме на голема кола и да одиме на гилотина. Прашање е само кој седи напред, а кој позади. Некои побогати европски земји се обидуваат да спроведат зелени политики, но нивните стари автомобили завршуваат тука, во Албанија, Грција, Африка… Во Медитеранот, каде што живеат неколку стотици милиони луѓе, можеме да очекуваме сѐ повеќе и повеќе суши, бидејќи температурата на воздухот е повисока отколку во остатокот од Европа. Сѐ повеќе се бетонира се зголемуваат сообраќајот и туризмот, а има сѐ повеќе летни пожари“, посочува Грисогоно.