Ни случајно не верувајте дека ова го убива корона вирусот: Доктор реагира на озборувањата за производот што веројатно го имате дома!

Производителите велат едно, но лекарите сосема друго!

Кога се појави вирусот корона, научниците и производителите на разни средства ширум светот се обидоа да откријат што „магично“ ќе го искорени вирусот, кој во меѓувреме зарази повеќе од 51 милион луѓе ширум планетата.

Иако носењето маска додека се држи на растојание и се избегнува собирање е единствениот начин да се спречи ширењето на вирусот се додека не се појави вакцината, сè уште се спроведуваат студии за ефикасноста на различните препарати.

Претходните прелиминарни студии покажаа одредена ефикасност на миењето на устата против вируси и бактерии.

Новата студија беше спонзорирана од производител на козметика, вклучително и средства за миење на устата, и покажа поголема ефикасност, „особено кај корона вирус“.

“Ако користите течност за испирање на устата што содржи супстанција цетилпиридиниум хлорид, може да го уништи вирусот присутен во усната шуплина. Оваа супстанца има штетно влијание врз патогените микроорганизми во усната шуплина и убива дури 99% од нив”, велат авторите на спонзорираната студија.

Но, лекарите предупредуваат дека ова воопшто не е начин да се запре ширењето на коронавирусот и дека на ваквите студии не треба да им се верува. “Миењето на устата може да има ефект врз вирусите или бактериите, до одреден степен. Но, без оглед дали навистина продира во носот и белите дробови каде што демне 19 години, секако не. Мора да бидеме многу внимателни во прифаќањето на резултатите од различните студии, тие сигурно ќе ја зголемат продажбата такви средства, но не смееме да се потпреме на нив како средство за превенција или лекување “, рече д-р Хилари Џонс во емисијата„ Добро утро, Британија “.