Нема да ви мириса домот ако додадете една состојка додека пржите кромид


Додадете сода бикарбона додека пржите или пржите кромид и ќе спречите непријатни мириси.

Кромидот е храна која често се додава во јадењата. Ниту едно варено јадење, подготовка на месо или салата не може да се замисли без кромид. Луѓето често го јадат сиров. Сепак, иако овој зеленчук му дава на јадењето посебен вкус и препознатлива арома, тој има и свои недостатоци. Сечкањето кромид често доведува до солзи, а се случува и цела куќа да смрди при готвењето.

Ова не и се допаѓа на ниту една домаќинка, особено што кромидот може да „влезе“ во облеката и косата, а понекогаш не е лесно да се проветрува, особено кога надвор е ладно.

Зошто се појавуваат непријатни мириси? Тоа се случува затоа што при загревање на кромидот се ослободува сулфур, кој, како што сите знаат, има и силен и нималку пријатен мирис. За да ги избегнете непријатните мириси кои се шират низ кујната, треба да додадете една состојка која веќе ја има речиси секоја домаќинка. Тоа е сода бикарбона.

Кога пржете кромид, задолжително додајте една мала лажичка сода бикарбона во тавата или тенџерето. Ако користите повеќе од 1/2 кг кромид, додадете една голема лажица сода бикарбона и пржете како и обично.

Сода бикарбона не само што го решава непријатниот мирис, туку кромидот ќе се згусне со лепење на него, па полесно ќе се вари. Исто така, ако јадењето што го подготвувате со динстаниот кромид бара додавање на плисок, слободно оставете го тој дел надвор, бидејќи содата бикарбона ја дава потребната дебелина.