На крајот на неверојатната недела Елон Маск заработи 770 милиони долари (видео)

Главниот извршен директор на „Тесла“ и „Спејс икс“ (SpaceX) Елон Маск го оствари својот детски сон да лансира двајца американски астронаути во вселената. Тој, исто така, само што доби 1,68 милиони опции на акции кои му овозможија исплата на 770 милиони долари.

Елон Маск

Летот на „Спејс икс“ беше прикажуван во целата земја во саботата и привлече големо внимание. Исплатата на Маск доби многу помалку внимание, делумно затоа што веќе се очекуваше да се случи. Според планот за компензација одобрен од акционерите на „Тесла“ пред две години, Маск доби опции да купи 1,7 милиони акции на акции на „Тесла“ по цена од 350,02 долари, што е помалку од половина од тековната цена, пишува „Си-Ен-Ен“.

Летот на „Спејс икс“ беше прикажуван во целата земја во саботата и привлече големо внимание

Грантот е даден затоа што „Тесла“ постигна некои оперативни цели утврдени во планот и како што е да има пазарна вредност од повеќе од 100 милијарди американски долари. Ваквата пазарна цел беше постигната во почетокот на мај.

Акциите, теориски, би му овозможиле на Маск добивка од 770 милиони американски долари на крајот на тргувањето во четвртокот, денот кога официјално беа одобрени опциите. До крајот на петокот, вредноста достигна скоро 820 милиони американски долари, а акциите беа повисоки уште еднаш во почетокот на тргувањето во понеделникот.

Но, Маск допрва треба да ги искористи опциите, што не е невообичаено. Директорите кои добиваат опции обично не ги практикуваат сè додека не истечат или освен ако немаат намера веднаш да ги продадат акциите.

Маск веќе поседува 38,7 милиони акции од „Тесла“, што претставува 20,8 отсто удел во компанијата во вредност од 32,3 милијарди американски долари според вредноста на акциите на крајот на тргувањето во петокот.

Опциите за купување 1,7 милиони акции се само првите од 12 можни блокови на акции што би можел да ги добие според планот, што на крајот може да му овозможи дополнителни 20,3 милиони акции. Тоа потенцијално би можело да го направи најбогатиот човек на светот или, ако сакате, во сончевиот систем. Но, Тесла ќе мора да постигне повеќе амбициозни оперативни цели и пазарни вредности за тој да го постигне тоа.

Но, минатата недела не беа сите вести одлични за Маск. Во петокот, SpaceX имаше експлозија за време на тестот на системот „Старшип“ – вселенскиот брод и ракета со кои компанијата е во раните фази на развој и кои се спроведуваат на оддалечени објекти во Бока Чика, во Тексас.

Во петокот, „SpaceX“ експлодира за време на тестот на системот „Старшип“ – вселенскиот брод и ракета со кои компанијата е во раните фази на развој

Најновата верзија на Starship, наречена SN4, експлодира за време на тестовите во петокот. „Спејс икс“ одби да ја коментира експлозијата, но нема извештаи за повредени.