Мицкоски: Ако Заев го одбрани националниот интерес ќе му честитам, ако направи предавство ќе му се случи народ


Фото: Б. Грданоски

Ако Заев го одбрани националниот интерес ќе му честитам, ако направи предавство ќе му се случи народ, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на прес-конференција.

Тој вели дека со оваа влада ниту Европската унија станува реалност, ниту пак некое билатерално прашање е затворено во наша корист, а доказ за тоа е спорот со Бугарија, бидејќи Договорот со кој се фалела Владата ја отворил пандорината кутија.

„Ако Владата постигне решение заштитувајќи го нашиот македонски јазик, не се откаже од македонското малцинство, ги заштити историјата, имињата и жртвата на дејците кои што животот го положија за независна македонска држава, решение во кое што нема окупаторите да бидат административци, тогаш јас ќе бидам првиот кој што ќе застанам овде пред вас и ќе им честитам и ќе им ја стегнам раката, и ќе им речам секоја чест ги запазивте и одбранивте македонските национални интереси. Но, во исто време предупредувам, ако владата се обидува да преговара за решение кое што ќе го негира нашиот идентитет, историјата, антропологијата на нашиот македонски јазик, неговата посебност, во кое што ќе ги понижи жртвите на македонските дејци кои што се бореа за независна македонска современа држава, ако во исто време преговара за решение со кое што ќе се откаже од македонското малцинство кај нашиот источен сосед, ако во исто време преговара за решение кое што подразбира дека окупаторот бил административец, тогаш јас ви ветувам ќе им се случи народ истиот ден низ цела Македонија“, рече Мицкоски.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ вели дека овие неколку дена се многу значајни со разговорите, а искуството со оваа влада ни вели дека мора да бидеме претпазливи. Мицкоски апелира, Владата како свој прв приоритет нека ги постави заштита на националните и стратешки интереси и да постигне решение кое ќе биде гарантор на нашиот идентиет, јазик и посебност и виза за непречен почеток на преговори со ЕУ.

„Овој проблем немаше дотолку да ескалира и денес да имаме една се чини непремослива препрека и кочница на патот кон Европската Унија ако не беше Зоран Заев и неговата лага дека работата со датумот е завршена. Дополнително дека нашиот источен сосед ќе добие нешто што тој неформално им го има ветено, решение за јазикот, историјата и народот по терк на нашиот источен сосед, а се знае дека ова тука во земјава нема шанси да помине кај граѓаните“, рече Мицкоски.

Мицкоски додаде дека Владата прифатила нон-пејпер без да објасни во чие име тоа го направила и со кого се консултирала. Главниот проблем, вели Мицкоски, е што ниту тогаш, ниту денес кога се приближуваме во последните денови од финалните разговори Заев и Владата преговараат без притоа да имаме општ политички консензус внатре за едно вакво важно прашање. Затоа, тој побарал лидерска средба на која ќе стане збор и за преговорите со Бугарија, бидејќи сметал дека е неопходно заеднички да се настапи во целиот овој процес. Мицкоски рече дека ВМРО-ДПМНЕ нема намера да прифати компромис кој не’ асимилира.

„Ние како нација и држава не можеме да прифатиме да се самопорекнеме, или самоодречеме по секоја цена, јас би рекол по ниту една цена. Мора некогаш да се каже доста е на лазењето по нерви и навредливата реторика во која ние Македонците ќе се повлекуваме и постојано ќе губиме. Доста е од тоа како држава да даваме се, а да не добиеме барем малку. Не смееме да прифатиме да се самоизбришеме“, додаде Мицкоски.