Меѓу културно наследство и историја: Погледнете го новиот луксузен рај на Ричард Бренсон на Мајорка


Во 2002 година, Ричард Бренсон продаде историски имот од 1.300 хектари во Мајорка, за да го купи назад во 2015 година. Сега, сите останати можат да уживаат во дел од луксузот. Минатиот месец, Son Bunyola Hotel & Villas, со векови стара финансиска – фарма од типот на замок – беше отворена како одморалиште за колекција на Virgin Limited Edition.

Не само Бренсон беше мамен од имотот поставен меѓу класичниот пејзаж на светско наследство на УНЕСКО, една од најзаштитените области на Мајорка. Генералниот директор Винсент Падиоло е исто така двотајмер: тој управуваше со Ла Резиденсија, одморалиштето на Бренсон во близина, кое сега е Ла Резиденсија, хотел Белмонд. Кога Падиолео ги видел плановите на Бренсон за Финката и нејзините згради, знаел дека магнатот на Вирџин Груп е на нешто.

„Пред 23 години работев на Мајорка со Ричард“, изјави Падиоле за Роб Репорт. „Тој не успеа баш да го претвори во финале тогаш. Ричард повторно го купи со план да ја реализира визијата и штом слушнав дека Ричард е тука, веднаш реков: „Сакам да се вратам дома“, вели родител од Ла Рошел, на јужниот брег на Атлантикот во Франција. „Се заљубив во Мајорка и бев убеден дека ова ќе биде прекрасен хотел. Најдовме навистина некои цртежи од пред 23 години, толку прекрасни дизајни“.

Сега има 26 гостински соби и апартмани вградени во историски градби како средновековната Торе – одбранбена кула, која датира од 13 век.

Сместувањата ги вклучуваат и трите прекрасни големи вили – Son Balagueret, Sa Terra Rotja и Sa Punta de S’Aguila – изградени од Бренсон кога првпат го поседувал имотот, кои се опкружени со традиционално обработливо земјиште на имотот, овоштарници, маслинови насади и лозје.

За Ричард беше приоритет да ја почитува локалната средина и да задржи што е можно поголем дел од наследството. Соработувавме многу тесно со локалните историски и еколошки одделенија за заштита и обновување“, вели Падиолеу.

Ништо не се потроши што можеше да се реновира.

„Имаше мала стара капела во која не се молеа 60 или 70 години“, вели Падиоле. „Го обновивме 300-годишниот олтар и тоа е дел од ресторанот“.

Домородниот камен, дрво и плочка од Мајорка биле вткаени во стари структури и интензивно користени во новите делови. Во историскиот Торе се наоѓа еден од двата кула апартмани на хотелот; втората е во кружната кула, изградена во 1930-тите. Еден од двата ресторани на хотелот се наоѓа во тафона, пекарата на Финка, која сè уште ја има оригиналната преса за маслинки. Овошјето од 7.000 маслинови дрвја ќе се притисне за да се добие маслиново масло — иако не на древната преса.

„Сметаме дека најмалку две од маслиновите дрвја се стари најмалку 1.000 години“, вели Падиолеу, додавајќи дека „тие би можеле да бидат и постари“.

Медот од пчелните кошници на Сон Буњола треба да пристигне во кујната оваа есен, а органски одгледуваниот зеленчук, овошје и билки од големите градини ќе ги подгреваат јадењата на готвачот Семјуел Г. Галдон до зимата, а за возврат ќе служи појадок на повеќе нивоа преку ресторанот за вечера, Са Тераса и Са Тафона, традиционален предјадења бар.

Гостите можат да земат часови за готвење или дегустација на вино. Производството на вино на имотот е забележано уште во 1275 година. Во текот на 19 век имотот произведувал и извезувал висококвалитетна Малвазија, вино, обично бело, но понекогаш и црвено, вообичаено за јужниот Медитеран, Балеарските Острови и Канарските Острови.

Во 1870-тите, вештачка епидемија на штетници ги уништи овие и повеќето лозја во Европа. Лозјата на имотот беа повторно засадени како дел од реставрацијата, подготвени за производство на виното Son Bunyola во многу блиска иднина.

Гостите исто така можат да се одморат покрај импресивниот надворешен базен од 92 метри, да позајмуваат велосипеди и да уживаат во лесен пристап до плажа, каде што може да се користат даски за веслање и кајаци. 

„Беше тажно да се види оваа прекрасна зграда целосно валкана и темна“, се сеќава Падиолео. „Денес гледам дека се враќа во живот, полн со карактер“.

Цените се движат од 873 до 3.166 долари за ноќ и вклучуваат појадок, пијалоци во мини бар и закуски. (Роб Рипорт)