Корона вирус: Како да се самоизолирате

 

Што да направите ако имате симптоми на Ковид-19, ако сте патувале во многу погодено подрачје или сте биле во контакт со некој кој ја има оваа болест

  1. Останете дома

Ова може да звучи јасно, но не напуштајте го домот, освен ако треба да добиете лекарска помош. Кажете им не на посетителите. Контактирајте ги пријателите и семејството преку Интернет или по телефон. Ако користите купување преку Интернет за испорака на храна, лекови или други потреби, проверете дали упатствата за испорака велат дека предметите треба да бидат оставени надвор, а не да се предаваат лично. Ако ги замолите пријателите или семејството за помош при доставување на материјали, натерајте ги да го направат истото.

  1. Одделете се од другите

Останете во една просторија, со затворена врата – идеално просторија што има прозорец што можете да го отворите. Не споделувајте садови, прибор за јадење, чаши, постелнини или крпи со никој во вашиот дом кога сте ги искористиле. Машините за миење садови може да се користат за чистење садови и прибор за јадење. Ако тоа не е можно, измијте ги со рака и исушете ги со употреба на посебна крпа. Алишта, постелнина и крпи треба да бидат поставени во пластична кеса и да се перат само кога тестовите за Ковид-19 се негативни или самоизолацијата е завршена, ако тоа е можно. Ако треба да перете користете температури од најмалку 60 Целзиусови степени.

  1. Храна и бања

Оброците треба да бидат оставете пред вашата врата. Ако готвите сами, сторете го тоа, ако е можно, кога другите не се во кујната – и земете храна назад во вашата соба за да јадете. Ако имате повеќе од една бања во вашиот дом, користете посебна. Ако треба да споделите, проверете дали темелно и редовно ја чистите. Ако живеете во заедничко сместување (како што се универзитетски хали за престој), излегувајте од вашата соба само кога е потребно, идеално носете маска, доколку имате. Обидете се да избегнете употреба на кујна или бања додека другите се таму.

  1. Ако е можно, држете се подалеку од домашни миленици

Измијте ги рацете пред и по контакт како мерка на претпазливост.

  1. Безбедно исфрлете ги шамивичиња откако ќе кашлате или кивате

Фрлете ги во пластична кеса и веднаш измијте ги рацете со сапун и вода и исушете ги темелно. Ако имате, облечете маска кога сте во иста просторија со другите или ако излезете на медицински третман.

  1. Миење раце

Правилата се слични на оние за сите луѓе – измијте ги рацете често и темелно, користејќи сапун и вода, 20 секунди Потоа исплакнете и исушете ги темелно. Избегнувајте допирање на очите, носот и устата со неизмиени раце.

  1. Отстранување отпад

Целиот отпад со кој сте биле во контакт, вклучително и користените шамивчиња и маски, треба да се стават во пластична кеса за ѓубре и да се врзуваат кога е полна. Пластичната кеса потоа треба да се стави во втора кеса за отпадоци и да се врзува. Не фрлајте го тоа или не ставајте го за собирање сè додека не добиете резултати од тестот, или додека не заврши карантинот.

  1. Доколку симптомите се влошат

Побарајте медицинска помош брзо ако развивате нови симптоми или ако симптомите се влошат (на пример, ако имате проблеми со дишењето).                             (Гардијан)