Кој крвен притисок е „нормален“ и кој тип на болка во градите треба да ве загрижи

Кардиоваскуларните заболувања се причина за повеќе од 50 проценти од смртните случаи, а скоро 40 проценти од животите би можеле да се спасат со добра превенција, но и навремено препознавање на проблемите и третманот.

Кој притисок се смета за нормален ?

Горниот 135, а понискиот помалку од 90. Сепак, горниот притисок не треба да биде многу помал од 120, а нискиот притисок е опасен. Најопасни се ненадејните флуктуации на притисокот, така што луѓето никогаш не треба да земаат терапија самостојно.

Што се однесува до симптомите што можат да укажат на срцев удар се болка во градите која има карактер на стегање, болка која се шири на вилицата, малиот и до малиот прст на левата рака. Чувството на убод во градите не е опасно, иако многумина се плашат.

На која возраст луѓето треба да одат на превентивен кардиолошки преглед?

Што е можно поскоро, но 40 години за мажи и 45 за жени е последен момент кога треба однапред да се грижите за кардиоваскуларните заболувања.