Како Тито ги скрши српските либерали


Тито ги скрши српските либерали на четиридневниот состанок во 1972. Зборуваа многумина, но Коча Поповиќ одлучи да молчи. Од неговите белешки се гледа зошто. Тој му поднесе оставка на Тито од Претседателството на СФРЈ неколку дена подоцна Во есента 1972 година, Тито одлучи политички да ги елиминира српските либерали, односно либералното раководство на чело со …

Како Тито ги скрши српските либерали Read More »

Во советското водство се прилични медиокритети


Белградската декларација од 1955 година за нормализирање на односите меѓу Белград и Москва беше триумф за Југославија. Една година подоцна дојде големото искушение за новите односи – тешката криза во Унгарија и советската интервенција На 2 јуни 1955 година беше потпишана Белградската декларација за нормализирање на односите меѓу Југославија и Советскиот Сојуз. Тоа беше триумф на …

Во советското водство се прилични медиокритети Read More »

НАТО ќе мора да нѐ брани од советски напад


Во белешките од 3 февруари 1953 Поповиќ ја разгледува можноста НАТО да влезе во војната на страната на Југославија во случај на советски напад. „Убедени сме дека тие ќе мораат од свои, т.е. заеднички интереси. Друго прашање е дали ќе го сторат тоа веднаш и со сите сили“, пишува Поповиќ   „Само кога Жданов виде …

НАТО ќе мора да нѐ брани од советски напад Read More »

Советите ја омаловажуваа борбата на партизаните


Генерал Жданов не сакаше југословенските единици да учествуваат во ослободувањето на Белград. Тој не беше во состопјба да разбере што значи тоа за нас, пишува Коча Поповиќ. Советите го омаловажуваа војувањето на југословенските комунисти од 1941 до 1945 година, му одземаа секаква важност   Само кога Жданов виде од прва рака дека отпорот на Германците …

Советите ја омаловажуваа борбата на партизаните Read More »

Слабата дисциплина на крајот од војната


Коча Поповиќ е едно од имињата кое остана врежано во заедничката историја на поранешната југословенска држава. Исклучителен интелектуалец, голем генерал од Втората светска војна и извонреден министер за надворешни работи, Коча се повлече од јавниот живот кога Тито ги смени српските либерали   „Само кога Жданов виде од прва рака дека отпорот на Германците е …

Слабата дисциплина на крајот од војната Read More »