ССМ: Да се почитуваат мерките за заштита од аерозагадувањето


Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) бара да се почитуваат мерките на Владата за заштита од аерозагадувањето што почнаа вчера. Лицата на отворено да работат од 11 до 17 часот, да се зголемат инспекциските контроли на градилиштата и да се ограничи до 50 отсто употребата на службените возила. Според ССМ, секоја институција треба да дејствува …

ССМ: Да се почитуваат мерките за заштита од аерозагадувањето Read More »

Огласот за издавање на Фени под закуп е транспарентен, вели стечајниот управник


Огласот за преработка на руда во Фени Индустри АД во стечај е транспарентен процес во кој условите се прифатливи за голем број светски компании од овој бизнис, информира стечајниот управник Мирослав Анастасиевски. Во соопштение за медиумите тој посочува дека огласот е објавен во двата најтиражни македонски весници и во реномираниот меѓународен неделник „Financial Times“ јавно, …

Огласот за издавање на Фени под закуп е транспарентен, вели стечајниот управник Read More »

Котески: Македонија можe да се гасифицира за две години


Неблагодарно е да даваме рокови, но за две години можеме да имаме гасификација во Македонија доколку општините работат на процесот паралелно со Македонски енергетски ресурси, вели директорот на МЕР Благојче Котески. – МЕР го развива транспортот и го носи гасот до главната регулациска станица во градовите, а оттаму самите општини ќе треба да преземат иницијатива, …

Котески: Македонија можe да се гасифицира за две години Read More »

Државата да внимава со инвестициите, порачува бизнис заедницата


Власта да внимава со инвестициите, да вложува во она што навистина ќе даде резултат и да ги поддржи извозно ориентираните компании, порачува бизнис заедницата за претстојната 2018 година. Стопанствениците очекуваат да се отвори прашањето за натамошните перспективи на одредени индустриски сектори, дали и како тие ќе се поддржуваат и развиваат, и преку аргументирани стручни дебати …

Државата да внимава со инвестициите, порачува бизнис заедницата Read More »

Ќе се воведуваат еколошки налепници за возилата и таксистите


Министерството за економија подготвува измени на Законот за возила. Со предложените законски измени се воведуваат посебни таблици за такси-возилата и се воведуваат еколошки налепници за возилата. „Предлог-законот има за цел да ги уреди постапките за остварување на заштитата на правата и правните интереси на физичките лица, правните лица, како и заштитата на јавниот интерес по …

Ќе се воведуваат еколошки налепници за возилата и таксистите Read More »

Производителите на органска храна ќе бидат регистрирани во Кластер


Од февруари 2018 година во функција треба да биде ставен регистарот на оператори со органски производи. Точно ќе се знае кој производител има сертификат, каде се наоѓа, што нуди,…, со што, практично, ќе се елиминираат евентуалните манипулации и дилемите кај потрошувачите дали некој производ е навистина органски или не. Покрената е и иницијатива за формирање …

Производителите на органска храна ќе бидат регистрирани во Кластер Read More »

Новиот Закон за енергетика ќе донесе поголема конкурентност во секторот


Изработката на новиот закон за енергетика е во фокусот на економскиот сектор на Владата. Со новиот закон, велат, се обезбедува конкурентност во енергетиката и слобода граѓаните да одберат од кој снабдувач ќе се снабдуваат со енергенси, а се елиминира и конфликтот на интереси, како и заканата од санкции за земјава заради неспроведувањето на третиот енергетски …

Новиот Закон за енергетика ќе донесе поголема конкурентност во секторот Read More »

Стечајниот управник на „Фени“ преку оглас бара понуди за преработка на руда


Стечајниот управник на „Фени” Мирослав Анастасиевски преку оглас бара понуди за преработка на никелова руда. Огласот, како што самиот информираше, бил објавен во земјава и странство, врз основа на одлука на Одборот на доверители, како и фактот дека „Фени индустри” АД Кавадарци располага со машини и работници за преработка, но и соодветни дозволи. – Всушност …

Стечајниот управник на „Фени“ преку оглас бара понуди за преработка на руда Read More »

Евростат: Македонија на дното по куповната моќ


Република Македонија и натаму тапка в место и е далеку од просекот на потрошувачка по жител во Европската Унија. Веќе трета година по ред куповната моќ на македонските граѓани е околу 40% од европскиот просек. На таа листа под нас е само Албанија, покажуваат последните податоци објавени од Евростат. Тоа според граѓаните, се должи на …

Евростат: Македонија на дното по куповната моќ Read More »

Македонски шуми објави оглас за вработување на 325 лица


Јавното претпријатие „Македонски шуми” – Скопје, објави оглас со кој бара да вработи 325 лица на определено време од една година. Според огласот се бараат 216 сечачи и 109 дотурачи на дрва. Работните задачи за работно место сечач опфаќаат оборување, кроење и изработка на шумски сортименти, a за работно место дотурач пренос на дрвни сортименти. …

Македонски шуми објави оглас за вработување на 325 лица Read More »

Министерството за финансии преку софтвер ќе ги следи обврските на буџетските корисници


Министерството за финансии изработи софтвер во кој сите буџетски корисници ќе мора да ги пополнуваат своите неплатени обврски. На овој начин ќе се има постојан увид на обврските во реално време. Законот кој го овозможува ова е веќе изготвен, најави Министерот за финансии, Драган Тевдовски, во интервју за МТВ. Тевдовски вели дека околу 360 милиони …

Министерството за финансии преку софтвер ќе ги следи обврските на буџетските корисници Read More »

Извршителите извлекле речиси милијарда евра од фирмите и од граѓаните


Блокирани сметки на граѓаните поради долг од 1.000 денари, кој достигнал до 10.000 денари, енормни трошоци за извршни постапки, конфискување имот. Оваа слика стана секојдневие во Македонија во последните десетина години. Извршителите стануваат сѐ поголема ноќна мора за граѓаните, но и за фирмите. Можно ли е да се смени ваквата ситуација и да се олесни …

Извршителите извлекле речиси милијарда евра од фирмите и од граѓаните Read More »

Над 1,8 милиони платежни картички се користат во Македонија


Над 1,8 милиони платежни картички користат граѓаните во Македонија. На најголемиот дел корисници се физичките лица, а од брендовите најзастепен е „Виза“. Податоците на Народната банка на Република Македонија покажуваат дека вкупно има издадено 1.862.240 платежни картички од кои физичките лица користат 1.830.948, а правните лица 31.292 картички. За разлика од големата бројка на платежните …

Над 1,8 милиони платежни картички се користат во Македонија Read More »

Расте извозот од индустриските зони, се најавуваат нови инвестиции


Комапниите што работат во ТИР зоните во текот на минатата година оствариле за 29,2 проценти поголем извоз во однос на 2016 година, а се очекува и во наредните години да расте. – Преземените активности во технолошко-индустриските развојни зони (ТИРЗ) во 2017 година, особено во втората половина од годината, бележат позитивни резултати со бранот нови инвестиции …

Расте извозот од индустриските зони, се најавуваат нови инвестиции Read More »

„Гугл“ скрил 19,2 милијарди долари на Бермудите


Американската компанија Гугл префрлила 19,2 милиајрди долари на Бермудите во 2016 година што им овозможило заштеда на повеќе од три милијарди долари на даночна основа. Користејќи даночни „дупки“, Гугл префрлил седум отсто повеќе пари отколку во 2015 година, остварувајќи заштеда од 3,7 милијарди долари, објави Економик тајмс. За да „заштити“ профит остварен во странство од …

„Гугл“ скрил 19,2 милијарди долари на Бермудите Read More »

АЕК со нов систем ќе го мери квалитетот на интернет


Од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) најавуваат дека напролет треба да стават во функција систем за мерење на параметрите на квалитетот на широкопојасен  пристап на интернет во фиксни мрежи, со што крајните корисници ќе бидат информирани за квалитетот на таа услуга. Тоа, појаснуваат од АЕК, значи дека секој поединечно ќе може да побара мерење на …

АЕК со нов систем ќе го мери квалитетот на интернет Read More »

Место електронски патарини, се вработуваат 74 нови инкасанти


Додека се чека инсталацијата на електронски систем за наплата на патарините, Јавното претпријатие за државни патишта објави оглас за вработување 93 работници на определено време, од кои 74 инкасанти на патарините. Според огласот, се работи за вработување на определено време од шест месеци, а освен инкасанти се бараат и хигиеничар, портир, советници, референти и раководители …

Место електронски патарини, се вработуваат 74 нови инкасанти Read More »

ВМРО-ДПМНЕ: Заев и Тевдовски не одговорија зошто крупните капитални инвестиции беа запрени


Зоран Заев и Драган Тевдовски повторно преку паушални прес конференции сакаат да ја изманипулираат јавноста. Наместо со празни зборови, треба да ги исполнат своите ветувања за подобрување на животниот стандард на граѓаните и исполнување на своите ветувања дадени пред граѓаните, реагираа од ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес конференција во Министерството за финансии. Од партијата велат дека …

ВМРО-ДПМНЕ: Заев и Тевдовски не одговорија зошто крупните капитални инвестиции беа запрени Read More »

Годинава ќе возиме по два нови автопати


По застојот на градежниот бум во изминатите години, пред сѐ поради политичката криза, новата влада има амбициозни планови за патната инфраструктура. Освен што годинава по повеќе од две децении конечно ќе возиме по два нови автопати, се интензивира градбата на експресни и регионални патишта во Македонија. Бизнис-заедницата неколкупати алармираше дека за раст на економијата неопходни …

Годинава ќе возиме по два нови автопати Read More »

Заев: Минатата година рекордна во реализација на капиталните инвестиции


Оваа година ќе биде добра година за македонската економија, бидејќи стабилизацијата на политичката состојба ја враќа довербата на инвеститорите и се очекува силно придвижување на приватните инвестиции, кои што изостануваа во претходниот период, рече министерот за финансии Драган Тевдовски кој денеска оствари средба со премиерот Зоран заев во Министерството за финансии. Тој посочи дека реализацијата …

Заев: Минатата година рекордна во реализација на капиталните инвестиции Read More »