Каракачанов: Македонците може да се наречат Марсовци, дали и Цар Самоил ќе биде од Марс?

Бугарија е земја која секогаш и помагала на Македонија – ние први ги препознавме, финансиски помагавме, помагавме и воено  за време на југословенското ембарго. Очекувавме колегијален став,а добивме игри зад сцената, изјави за БНТ вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов. 

Каракачанов ја бранеше позицијата на ВМРО, како партија  што  во својата 125-годишна историја го бранела бугарството. Според него, бугарското „не“ на преговорите на ЕУ  со Македонија сепак не е конечно.

„Не очекувавме враќање на романтичните односи од 19 век, но во текот на сите овие години добивавме игри зад сцената, тврдења за ‘македонско малцинство’“, изјави Каракачанов.

„Историјата е точна наука, не можете да имате ‘повеќеслоен’ став кон неа. Утре можете да се прогласите за Марсовец и да прогласите дека Цар Самоил е од Марс“, порача тој.

Според него, целиот идентитет на соседот се заснова на омраза кон Бугарите, и во Бугарија и во Северна Македонија.

„Каде се правата на овие Бугари“, праша Каракачанов. „Нивната идеја за ЕУ ​​е прилично едноставна. Две земји се караат а на крајот во Белград или Москва се решава прашањето“, рече тој.

Тој даде и свое мислење за преименувањето на Денот на словенските просветители. 

„Азбуката е создадена во бугарските земји, во земјите на бугарските кралеви и им ја дадовме на другите Словени. Затоа, ние мора да ги славиме нашите заслуги. Останатите ја искористија генијалноста на Борис Крстителот и на луѓето кои ја исполнија неговата задача“, објасни тој која е причината за промена на името на празникот 24 Мај.