Како се чува тиквата?: Доколку ги следите овие три совети ќе ви трае до пролет


Дознајте како да ја сочувате тиквата во текот на зимата и кое место е идеално за неа.

Од тиквата може да се направат различни специјалитети, а особено се популарни во текот на есента и зимата. За да имате секогаш свежа тиква во овој период, мора да ја чувате правилно и ќе трае со месеци.

Најдоброто место за складирање на тиква е подрум или оставата, чајната кујна. Таму најлесно е да се создадат соодветни услови, како на пример просторијата да биде сува и темна, со вентилација и температура од 5-10 степени. Ако некој од овие услови не се почитува, рокот на траење на тиквата значително се намалува. На пример, високата влажност го намалува овој период за 2 или дури 3 месеци. Важно за чувањето на тиквите во подрумот е да не ги ставате директно на земја или под, туку да ги ставите на полица или на некои даски.

Како да чувате исечена тиква?

Тиквата исечкајте ја на кришки, извадете ја кората и внатрешноста исечкајте ја на коцки. Потоа ставете ги во кеса за замрзнување, а потоа во преградата за зеленчук во фрижидерот. Тиквата може да се чува во оваа форма до 10 дена. Доколку наместо во кесичка го завиткате во фолија, рокот се продолжува на еден месец.