Кајгана на француските готвачи


Кајганата е најчестото јадење на светот, лесно се прави, а има многу начини да добиете поинаков вкус и текстура. Некои го сакаат мекото, додека други додаваат разни состојки.

А како Французите претпочитаат да јадат кајгана? Готвачот и јутјубер Бруно Албузе претпочита свиленкаста и кремаста.

За ваква кајгана најважно е изматените јајца да се направат на средна температура (во спротивно белките пребрзо ќе се исушат и јајцето ќе се стане суво). Второ, тајната за совршени француски изматени јајца лежи во постојано мешање на јајцата додека истовремено ја нишате тавата.

Звучи комплицирано? Верувајте дека не е!

Еве како, чекор по чекор, готвачот Албузе го прави своето омилено уживање:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YOUR LOCAL CHEFS🦐 (@your.local.chefs)

 

1. Во садот се става саканиот број јајца. Не ги мешајте уште! Ставете ја тавата на шпорет на средна топлина.

2. Дури кога ќе се загрее тавата ставете малку маслиново масло и малку путер. Потоа во тавата ставете ги јајцата и со жица „прободете“ ги жолчките.

3. Потоа постојано мешајте ги јајцата околу две минути, а во исто време тресете ја тавата за изматените јајца да добијат кремаста конзистенција. Кога ќе се промени текстурата, исклучете го шпоретот и потоа измешајте уште малку.

4. Потоа во изматените јајца додадете уште малку млеко или павлака, измешајте и на самиот крај додадете бибер и сол.