Јапонскиот лендер слета на Месечината, но соларните панели не работат


JAXA Јапонската вселенска агенција на прес-конференцијата изјави дека има контакт со лендерот, но се чини дека соларните панели не генерираат енергија.

„Се обидуваме да добиеме и анализираме дополнителни податоци. Засега се чини дека повеќето системи работат, но сè уште има проблем со напојувањето. Добиваме податоци за температурата и притисокот на Месечината”, кажаа од JAXA.

Јапонците воспоставија сигнал со лендерот на Месечината? Се чека потврда

„Сметаме дека ова е успешно слетување бидејќи ги постигнавме повеќето од поставените цели. Што се однесува до фотоволтаичните ќелии, тие не произведуваат струја. Можен проблем е што панелите не се свртени во вистинската насока. Засега користиме резервна батерија. Не знаеме колку долго ќе трае батеријата, можеби неколку часа“, додаде таа.

Можеби лендерот се превртел?
„Ги чекаме првите слики од површината на Месечината. Исклучивме некои системи за да заштедиме енергија. За време на траењето на батеријата ќе се обидеме да собереме што е можно повеќе податоци и да го решиме проблемот со напојувањето. Дури и ако е SLIM целосно се исклучува, можеби кога ќе се промени положбата на Сонцето, системот ќе се рестартира ако сончевата светлина ги наполни соларните ќелии“, објаснува JAXA.

(Во живо) Јапонците слетаа на Месечината. Засега нема контакт

За време на конференцијата, претставниците на JAXA беа прашани дали лендерот можеби се превртел за време на слетувањето, поради што панелите не беа поставени кон Сонцето.

„Не знаеме, можно е. Потребна е дополнителна анализа на податоците за да се утврди точно каква е позицијата на лендерот“, додадоа.