(Во живо) Јапонците слетаа на Месечината. Засега нема контакт


Јапонија денеска во 16 часот започна со тежок „вселенски маневар“ и за прв пат се обиде да слета на површината на Месечината. Досега во тоа успеале само четири земји: САД, Кина, поранешниот Советски Сојуз и Индија. Тоа е многу ризичен потфат.

Лендерот слета на Месечината. Засега нема сигнал
Според последните информации, лендерот слетал на површината на Месечината, но сè уште не е познато дали се работи за успешно, меко слетување. Мекото слетување на Месечината значи контролирано спуштање на вселенско летало на површината без значително оштетување на леталото и/или неговите научни инструменти.

Тврдото слетување се однесува на спуштање на земја што резултира со значителна штета на авионот, а често и до губење на контакт.

Американците не успеаја

Минатата недела вселенското летало „Перегрин“ (соработка помеѓу приватна американска компанија и НАСА) се откажа од оваа идеја. Ако успееше, тоа ќе беше првата американска мисија што слета на Месечината од 1972 година, односно од ерата на програмата Аполо.

Значи, доколку јапонскиот лендер SLIM успешно слета на површината на нашиот природен сателит и успее да воспостави контакт, тоа ќе биде третата земја која постигнала таков успех во 21 век и петта што ќе спроведе таканаречено меко слетување на Месечината во историјата на човештвото.