Јаготките брзо ви скапуваат? Со оваа состојка ќе останат свежи до три недели


Фото: Б. Грданоски

Јаготките се омиленото сезонско овошје на многумина. Сепак, нивниот животен век е многу краток и тие имаат тенденција брзо да се расипат.

Сигурно сте забележале колку брзо јагодите можат да изгнијат откако ќе ги купите. Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а сѐ што ви треба е бела (алкохолна) киселина.

Авторите Ариел Клајн и Саманта Лефлер од Real Simple го открија овој трик кој може да ги одржува јагодите свежи до три недели.

Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јаготките неколку минути. После тоа, нежно исушете ги и чувајте ги во херметички затворен сад во фрижидер.

Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата „оцетна киселина“ – супстанца која му дава на поларизирачки, лут мирис. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост исто така се зголемува и сите преостанати микроорганизми се убиваат во процесот.

Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Ако оцетот не ви е по вкус, можете едноставно да ги замрзнете јаготките.

Може да се чуваат во замрзнувач до 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате свежи јаготки за смути или како додаток на јогурт или житарки.