Исфрлањето на универзитетот на Сорос од Унгарија е незаконско – одлучи Европскиот суд

Поглед на унгарскиот парламент

Реформата на високото образование на Унгарија ги крши основните права и го крши законот на ЕУ, пресуди највисокиот суд на блокот во вторникот.

Европската комисија поднесе жалба против Унгарија во врска со промената на правилата, што го принуди Централноевропскиот универзитет основан од Џорџ Сорос да ја напушти земјата.

Реформата, донесена во 2017 година, наметна ограничувања на странските универзитети, вклучително и со барање да обезбедат курсеви во нивните земји на потекло, како и во Унгарија. На законот нашироко се гледаше како насочен кон Централноевропски универзитет; Будимпешта со години води кампања против милијардерот филантроп роден во Унгарија, Сорос.

Судот на правдата на Европската унија во вторникот донесе одлука дека „условите воведени од Унгарија за да им овозможат на странските високообразовни институции да ги извршуваат своите активности на нејзината територија, не се во согласност со правото на ЕУ“.

Поточно, две барања – универзитетите да нудат курсеви во нивните матични земји и институциите надвор од Европската економска област за да можат да работат во Унгарија само под услов да постои билатерален договор помеѓу Будимпешта и нивната матична земја – не се во согласност со основните права заштитени во ЕУ закон, вклучително и академска слобода, соопшти судот.

Според судиите, и двете барања ги кршат обврските на Унгарија како член на Светската трговска организација.

Пресудата дојде предоцна за Централноевропскиот универзитет. Во 2018 година универзитетот префрли најголем дел од своите курсеви од Будимпешта, каде што работеше од 1991 година, во Виена.