Имате три опции за излез од секој проблем и неволја: Совет од познат психолог кој што треба да го запаметите за цел живот


Како да најдете излез од секој проблем – совет од познат психолог кој ви помага во неволјите и да се соочите со секоја ситуација! Запомнете го за цел живот!

Можно е понекогаш во животот работите да не одат како што сте замислиле, не се одвиваат според одредено сценарио. Животот е непредвидлив, околностите постојано се менуваат, луѓето се менуваат, вие се менувате… Можно е остварувањето на сонот да ви е тешко и некои планови во текот на вашиот живот да не се оствариле, но нема прозорец, нема време за очај.

Еден од најважните лекови во предизвикувачки ситуации е позитивниот став. Кога се фокусирате на позитивното, дури и во најголемите бури, се чувствувате подобро, полесно наоѓате решенија и се подготвувате за промени.

Би било сосема нереално во таква ситуација да се зборува за позитивното, за тоа дека треба да верувате во најдоброто и сигурно се ќе биде во ред. Така е, неопходен е позитивен став. Но, ни требаат специфики. Важно е човек да се ориентира во тежок период. Важно е да изберете соодветна тактика за одговор за да си направите помалку штета и брзо да се свртите кон сонцето.

Цитат од психологот Фил МекГроу открива како да се извлечеме од каков било проблем, неволја или ситуација што не ни одговара во животот:

„Во животот имате три опции за излез од која било ситуација. Одете подалеку од ситуацијата, променете ја или прифатете ја“.

„Одлечете се од ситуацијата“ во овој контекст значи дека ако проблемот не бара итно решение од вас, и ако немате доволно информации за да донесете одлука, тогаш нема причина да дејствувате импулсивно. Почекајте, смирете се, не правете ништо и почекајте ситуацијата да стане појасна. Дајте си време да набљудувате, измерете сè, споредете алтернативни сценарија.Само тогаш дејствувајте! Примери. Не треба да се мешате во туѓи конфликти, не треба да донесувате недвосмислена деловна одлука кога има малку информации и кога ништо не губите поради доцнење.

Променете го она што можете да го промените, како што објасни психологот. Направете се што можете и во ваша моќ, но не се нервирајте за работи кои се надвор од ваша контрола. Ако чувствувате дека ситуацијата е под ваша контрола, дали нешто ќе зависи од вашите напори овде и сега, тогаш дејствувајте. Преземете одговорност.

На пример, ако врската се залади, но чувствата се уште се живи, тогаш треба да се разјасните, подобрите и заштедите, пред да биде предоцна.

Ако не можете да влијаете на одредена ситуација, ако тоа не е во ваша моќ, тогаш зошто да очајувате и да се измачувате себеси. Прифатете го и продолжете да работите на себе. во животот не сме ние тие што ги држиме сите конци во раце, животот знае да не изненади и тоа треба да го прифатиме. Прилагодливи сме и секогаш можеме да се прилагодиме на текот на животот.

На пример, вашата позиција е укината, професијата стана помалку барана, а приходите од неа веќе не се толку добри. Прифатете го како реалност на пазарот и одлучете се за нешто друго. Или, пак, поранешниот партнер избрал друга личност наместо вас, гради врска со некој нов и не сака да се помирите. Пуштете го тоа, искористете ја оваа ситуација во ваша корист така што ќе работите на себе и ќе најдете некој кој искрено ќе ве сака.

Дури и кога ви се чини дека немате избор, секогаш имате. Во текот на вашиот живот имате избор да одлучите како ќе гледате на животот од светлата или темната страна.