И мажите би требало да прават тест за бременост?!

Тестот за бременост, кој може да го користат и мажи, произлезе од чиста шега и никој не очекуваше дека ќе биде „алатка“ за откривање опасна болест. Младиот човек го помина тестот од чиста забава, а резултатот го изненади.

Тестот за бременост веќе нема да биде извор на голем стрес и нервоза кај некои жени, но и кај претставниците на посилниот пол. Кај жените, позитивниот тест претставува бременост, додека кај мажите може да биде знак на рак!

Како започна сето тоа? По тестот за бременост, еден млад човек беше загрижен, резултатот беше позитивен, но како?

Тестовите го одредуваат нивото на бета-хуман хормон гонадотропин (hCG) во урината, а лачењето на тој хормон кај жените укажува на бременост. Излегува дека голем број карциноми на тестиси произведуваат ист хормон кај мажите. Експертите велат дека во организмот има малку работи што можат да произведат hCG, а ракот на тестисите е една од нив. Младиот човек на крајот имаше среќа, ракот на тестисите беше во рана фаза и со пропишаната терапија успеа да ја отстрани малигнитетот без поголеми последици. Лекарите посочуваат дека безболна грутка е обично првиот знак на рак на тестисите, поради што се препорачува месечен преглед кај лекар за секого.