Хрватската пошта не одобри поштенски жиг со ликот на Тито


 

Хрватската пошта (ХП) не одобри изработка на комеморативен поштенски жиг со ликот на Јосип Броз Тито, што беше барање на Здружението на антифашистички борци и на Сојузот на друштва Јосип Броз од Хрватска за филателистичка изложба како дел од прославата на 130-годишнината од раѓањето на Тито.

Комеморативниот поштенски жиг е вообичаен за некои манифестации и настани, а имаше за цел да се надополни одбележувањето на 130-годишнината од раѓањето на Тито со филателистичка изложба во Загреб, која ќе биде отворена на 1 декември. Печатот со ликот на Тито требало да биде во употреба само во една пошта и тоа само еден ден. Но, ниту тоа не беше одобрено од Хрватска пошта, истакнуваат антифашистите.

„Нивната причина за одбивање беше тоа што Јосип Броз е роден во мај, а ние бараме заштитен знак во ноември. Ова ни беше кажано преку телефон. Се обидовме да објасниме дека 130-годишнината од раѓањето на Тито ја славиме цела година, а не само еден месец, и дека поштенскиот жиг е составен дел на филателистичката изложба и ќе се користи во една пошта. Но, наскоро изгубивме секаква надеж“, изјави за Хина претседателот на САБА, Фрањо Хабулин, пренесе СЕЕбиз.

Тој додава дека не мисли оти одбивањето на ХП мора да има политичка позадина, туку дека може да има некои други причини. Меѓутоа, запрашан за коментар за политиката на Хрватска пошта во издавањето на комеморативни марки и жигови, како што беше за овогодинешната 20-годишнина од Загребскиот квир фестивал, Хабулин го кажа својот заклучок.

„Не сум сигурен дека хомосексуалците и партизаните се подеднакво добредојдени во Загреб. Во мода е да се повикуваме на човековите права, и соодветно на тоа – барањето на ЛГБТ заедницата беше одобрено полесно отколку барањето за поштенски жиг за изложбата на поштенски марки со ликот на Јосип Броз Тито“, рече Хабулин.

Тој го коментираше и делот од барањето во кој беше предложено печатот на Тито да се користи за еднодневно испраќање пратки од една пошта, токму на улицата која беше цел на пренасочување на загрепските илегалци – комунисти и антифашисти – во 1941 г.

Имено, тие поставиле и активирале експлозивни направи во зградата на поштата при што загинал усташки полицаец и раниле пет усташки агенти, двајца германски војници и еден офицер. Во исто време, никој од вработените во поштата и граѓаните не е повреден. Сепак, Хабулин низ смеа вели дека ова може да биде и „алтернативно“ објаснување за последното одбивање на ХП.

„Меѓутоа, причините се од некој друг вид што не можам да го протолкувам за себе. Луѓето во поштата ќе мораа да кажат зошто не и Тито. Името на Јосип Броз Тито не е забрането во Загреб, иако е заобиколено“, заклучи Хабулин.

Јован Вејновиќ, претседател на Здружението на хрватските друштва Јосип Броз Тито, рече дека одбивањето на ХП не го изненадува, додавајќи дека е свесен за социјалната атмосфера во која живееме.

„Тоа можеби не е ставот на многу луѓе кои седат во Хрватската пошта. Ова е ставот што им беше соопштен и во согласност со општите општествени текови, а Поштата ‘логично’ мораше да го прифати“, рече Вејновиќ.

Поранешниот претседател на Хрватското филателистичко здружение и групацијата „Алпе-Адриа Филателија“ и еден од само петнаесетте добитници на наградата на Европската филателистичка асоцијација за придонес во европската филателија, Иван (Ивица) Либриќ за Хина изјави дека смета дека барањето на антифашистите било толку бенигно што не очекувал проблеми.

„Направивме и се договоривме тоа да биде печат со ликот на Тито од споменикот во Кумровац и на кој ќе биде испишана само 130-годишнината од раѓањето на Јосип Броз Тито 1892-1980 година. Тоа барање, да речеме, не беше одобрено од ХП“, изјави Либриќ.

Тој рече и дека е интересно што Србија неодамна – на 27 октомври годинава – издаде поштенска марка со ознака на ликот на Тито, како што е наведено на марката „50. години на дипломатски односи меѓу Република Србија и Република Бангладеш“.

„Србија тврди дека таа како држава, а не република на поранешна Југославија воспоставила одредени дипломатски односи, а во исто време тоа го илустрира со ликот на Тито“, рече Либриќ. Иако Србија сè уште го издава Тито на поштенски марки, ознаката на Тито, очигледно, сè уште е проблем во хрватската пошта.

„Барањето е поднесено на почетокот на ноември, но не добивме ниту одговор дека е добиено. Потоа се ургираше, а телефонски е добиен одговор дека не може да се одобри“, рече Либриќ.

Хина доби мејл од Хрватска пошта во која се вели дека антифашистите задоцниле.

Комеморативен поштенски жиг се прави по повод годишнина, на пример на датумот или месецот кога некој е роден или годишнината од настанот на одреден датум. Во овој случај, барањето беше да се создаде комеморативен поштенски жиг наречен ‘130. годишнината од раѓањето на Ј.Б.Тито’. Со оглед на тоа дека годишнината од раѓањето на Ј.Б. Тито беше во мај, а не во декември, предлагачите доцнеа со барањето“, заклучува ХП.