Гугл повторно казнет во Русија


 

Русија– Московски суд денеска ја казни компанијата Гугл со повеќе од 374 милиони долари поради „системски пропуст да отстрани забранети информации“.

Роскомнадзор, руската Федерална служба за надзор во областа на комуникациите, информатичките технологии и медиумите, испрати 17 барања до Гугл да ги отстрани од Јутјуб содржината за конфликтите во Украина кои Москва ги смета за невистинити.

Гугл постојано одбиваше да ги отстрани тие информации.

На крајот на декември 2021 година, Русија веќе го казни Гугл со 98,4 милиони долари.