Финансиските ризици на предвремените избори во Франција

Бидејќи е преголема за да пропадне, Франција долго време има корист од процедуралните трикови кои и дозволуваат да има дефицит многу над она што е дозволено според фискалните правила на Европската комисија. Бидејќи ниту екстремно десничарската влада не би го загрозила овој привилегиран статус, политичкиот ќор-сокак е она што најмногу треба да ги загрижи инвеститорите.


Кога поранешниот француски претседател Валери Жискар Д’Естен беше министер за финансии во 1960-тите, тој славно го опиша статусот на Америка како издавач на светската резервна валута како „преголема привилегија“. Но, неговата етикета подеднакво добро се однесува и на позицијата на неговата земја во европската монетарна унија. И покрај постојаното проширување на буџетскиот дефицит, Франција долго време можеше да позајмува речиси исто толку евтино како фискално претпазливата Германија. Пазарот на обврзници дури и го отфрли намалувањето на рејтингот на францускиот државен долг од страна на S&P на крајот на минатиот месец, што имплицираше дека Франција е некако имуна од вообичаената кредитна дисциплина. Потоа се вмеша политиката.

По напливот на поддршка за француската крајна десница на изборите за Европскиот парламент овој месец, ненадејната одлука на претседателот Емануел Макрон да го распушти Националното собрание и да распише предвремени избори наиде на дефинитивно негативна реакција на пазарот. Но, инвеститорите сега можеби ја потценуваат издржливоста на француската преголема привилегија.

Семето на оваа привилегија беше посеано во Договорот од Мастрихт од 1992 година, кој создаде монетарна унија без фискална унија. За таа шема беше потребно правило „без спасување“, со цел расипничките земји да не се возат со фискално поодговорните членки. Но, кризата на еврото 2010-12 го разоткри фаталниот пропуст во овој дизајн: ако забраната за спасувачките пакети значеше дека Европската централна банка не може да послужи како заемодавател во последна инстанца, тоа ќе ја загрози монетарната унија и, во продолжение, на целиот европски проект.

Добиениот компромис зависи од фискалното правило. ЕЦБ беше подготвена да купи неограничени количини обврзници на земјите-членки на еврозоната, под услов нивните буџетски планови да бидат конзистентни со фискалните правила поставени и спроведени од Европската комисија. Во меѓувреме, фискалната полиција во Брисел остана многу попустлива кон француските влади. Кризите во помалите периферни земји, а потоа и во Италија, беа доволно алармантни. Последното нешто што тие сакаа беше сличен распад со Франција, камен-темелник на целата европска конструкција. Така, тие смислија празни епови.

Како казна за нејзиното рутинско непочитување на фискалните правила, Франција би била ставена на непослушен список. Во согласност со „процедурата за прекумерен дефицит“ на ЕУ, француската влада ќе вети заострување, а Комисијата ќе се прогласи за задоволна. ЕЦБ тогаш имаше политичко покритие за купување француски суверени обврзници (доколку е потребно), а тоа резултираше со пазарите да го вреднуваат долгот на француската влада речиси исто како и германските обврзници, и покрај отсуството на какво било вистинско подобрување на француската фискална позиција.

Немаше потреба од оваа шарада кога фискалните правила на еврозоната беа суспендирани како одговор на пандемијата Ковид-19. Но, правилата (со одредени измени) сега се оживеани, а францускиот буџетски дефицит, на 5,1% од БДП, е подалеку од кога било од прагот од 3%. Така и пред последниот политички шок се очекуваше танцот меѓу Париз и Брисел да биде почувствителен од вообичаено. Франција требаше да се заложи за намалување на дефицитот за можеби половина процентен поен од БДП, па дури и тоа умерено прилагодување можеше да предизвика гласање за недоверба на владата на Макрон во долниот дом на парламентот, каде што неговата партија го загуби мнозинството. на изборите во 2022 година.

Две години подоцна, предвремените избори би можеле да ја заменат потклекнатата центристичка влада на Макрон со влада предводена од партии чии кампањи го напуштија секое преправање за фискална дисциплина. Изборите за Европскиот парламент и најновите анкети покажуваат дека главниот предизвик доаѓа од Националниот фронт на Марин Ле Пен и од сојузничките десничарски партии, а финансиските пазари веќе реагираат на ист начин како што реагираа кога Ле Пен првпат направи кредибилна трка за власт. во 2017 година.

Тогаш Ле Пен ветуваше дека ќе го напушти еврото и ќе го врати францускиот франк, што би предизвикало системски финансиски шок. Иако подоцна се откажа од идејата за напуштање на еврозоната, таа сепак ги потресе пазарите кога повторно се кандидираше за претседател во 2022 година. Не е изненадување што пазарите повторно се исплашени.

Меѓутоа, ако Националниот фронт и неговите сојузници победат на овие избори, нема да биде во интерес на Ле Пен да ја уништи преголемата привилегија на земјата во еврозоната. Всушност, таа ќе ги има сите стимулации да го искористи тоа, да си го израмни патот до претседателската функција во 2027 година. Затоа нејзиниот мандатар, харизматичната 28-годишниот Џордан Бардела, веќе се откажа од најскапото фискално предизборно ветување на партијата: поништување на зголемувањето на старосната граница за пензионирање (од 62 на 64 години) што го фрли Макрон. минатата година во забите на јавниот протест.

Така, во случај на десничарска влада (која би владеела во „кохабитација“ со Макрон), би очекувала да ја видам истата стара фискална шарада во однос на Брисел, иако со повеќе реторичка острица што дополнително ќе ги вознемири пазарите. Истото ќе важи и за левичарската влада избрана на агресивна платформа за даноци и трошење, бидејќи приходите од повисоките даноци веројатно ќе ја задоволат европската фискална полиција.

Исходот што најцелосно ќе ги оправда стравовите на пазарот е ќор-сокак. Ако десничарските и левичарските сојузи освојат по околу 200 места, додека центристичкиот блок на Макрон се намали од 250 места на најмногу 150, би било исклучително тешко да се формира каква било влада, а камоли стабилна. Иако секоја идна француска влада најверојатно ќе го обнови фискалниот танц, за танго потребни се двајца. Постојаниот политички ќор-сокак во Париз ќе го остави Брисел без влада да се ангажира, а колку подолго траеше политичката неизвесност, толку поголема ќе биде финансиската нестабилност и штетата за европската економија.

(Брижит Гранвил е професор по меѓународна економија и економска политика на Универзитетот Квин Мери во Лондон и автор на Сеќавајќи се на инфлацијата. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)