Европските градови бараат помош од Брисел против Airbnb

Краткорочните изнајмувања им создаваат проблеми на локалните власти (Фото: АФП)

Поголемите градови сакаат платформата за споделување на домови да споделува податоци за да им помогне во борбата против нелегалните изнајмувања

 

Градовите во Европа сакаат да ја повратат контролата од Airbnb – и сакаат Брисел да им помогне.

Локалните лидери од Париз, Амстердам и Берлин, меѓу другите градови, во четвртокот се состанаа со извршниот потпретседател на Европската комисија, Маргрет Вестагер, со порака: Време е да ги принудиме платформите за краткотрајно изнајмување да соработуваат со локалните власти.

„Не можете да имате компании кои се обидуваат да излезат од регулирањето. Тие се обидуваат да избегнат регулатива и спроведување на законот“, рече државниот секретар на Берлин, Венке Кристоф по состанокот.

Градовите долго време водеа кампања против Airbnb, тврдејќи дека краткорочниот бум за изнајмување ги искривува нивните пазари за домување правејќи ги домовите недостапни и предизвикувајќи други несакани ефекти како што се прекумерен туризам и асоцијално однесување. Тие исто така сакаат платформата да им помогне во борбата против нелегалните изнајмувања, додавајќи дека недостатокот на споделување на податоци им го отежнува оданочувањето на пазарот за краткорочни изнајмувања.

Во декември минатата година, Судот на правдата на Европската унија ја класифицираше Airbnb како онлајн платформа, а не компанија за недвижнини. Пресудата беше удар за властите кои сакаат построго да ја регулираат компанијата и значеше дека Airbnb не мора да се придржува кон законите за домување и не е законски одговорен за нелегална содржина и услуги хостирани на нејзините платформи, како што се списоци што не се усогласуваат со локалните закони.

Но, Брисел ќе објави нови предлози подоцна оваа година, именуван како Закон за дигитални услуги (ДСА), кој исто така ќе ги регулира таканаречените економски платформи за споделување како Airbnb и BlaBlaCar.

Европските градоначалници сега гледаат можност во ревизијата на деценискиот закон за регулирање на мрежните платформи, наречен директива за е-трговија, да лобираат за повеќе правила и да ја преместат борбата од локално на ниво на ЕУ.

„Подобрата соработка помеѓу платформите и јавните власти ќе биде предуслов за правилно спроведување на Законот за дигитални услуги“, рече Вестагер во изјавата по состанокот во четвртокот. Таа додаде дека правилата „ќе ги земат предвид потребите на националната и локалната администрација и усогласеност со локалните правила“.

Средбата со Вестагер доаѓа во услови на анимозитет меѓу градовите и платформата. Париз е голем пазар за Airbnb, но нејзиниот градоначалник Ана Идалго сака да ослободи 30.000 необични имоти на Airbnb за жителите на градот. Таа сака референдум за тоа дали да се ограничи колку долго тие имоти можат да се издаваат годишно, што се надева дека „ќе ги охрабри сопствениците да не ги ставаат на пазарот за изнајмување“, рече таа за „Ле Паризиен“ во јули.

Кристоф од Берлин рече дека ставот на Комисијата за регулирање на економијата за споделување е усогласен со градовите. „Стана сосема очигледно дека проблемите што ги имаме во Берлин ги гледаме низ цела Европа“, додаде таа.

Целта, рече таа, е да се воспостави рамнотежа помеѓу пристапот до достапно домување за локалното население и сместувањето за туристите. „Не станува збор за запирање на краткорочни изнајмувања. Треба да се регулира на начин градовите да останат живи “, рече Кристоф.

Споделување на економијата, но не и податоци

Еден од главните спорови е споделувањето податоци со локалните власти. Градовите сакаат ДСА да бара компании како Airbnb да споделуваат информации за нивните домаќини, вклучително и адреси на изнајмени станови, како и за колку денови се изнајмени. Тие тврдат дека се потребни податоци за градовите да знаат кои имоти да ги оданочуваат и колку и да ги спроведуваат локалните регулативи за изнајмување.

Во моментов, некои градови можат да добијат груба претстава за тоа колку станови се изнајмуваат преку платформата со макотрпно пребарување на самата веб-страница на Airbnb, рече Анс Персонс, заменик-градоначалник на Брисел. Но, системот не е идеален.

Без податоци, рацете на градовите се врзани, тврдат тие. „Гледаме дека се градат многу нови имоти, но немаме повеќе луѓе што се регистрираат или плаќаат даноци, а тоа значи дека нешто не е во ред“, рече Персонс.

Портпарол на Airbnb се спротивстави на обвинувањата дека не соработуваат со локалните власти: „Ние соработуваме со властите засновани врз јасна и едноставна регулатива, градејќи го нашето работно искуство со стотици влади и организации низ целиот свет“.

Компанијата ѝ рече на Комисијата дека не би имала ништо против да споделува податоци со градовите сè додека добие упатства за тоа како да се усогласат со строгите правила за приватност на Европа. „Секогаш кога податоците се споделуваат на кое било ниво, треба да има стабилни заштитни заштитни огради за видовите податоци што може да се побараат, од кого и за каква цел“, напиша Airbnb во своите коментари.

„Сепак, се согласуваме дека може да се предвиди решение за споделување на податоци во контекст на заработката на домаќинот“ за да се олесни собирањето данок, додаде компанијата. (Политико)